ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Corul de Copii Radio - 70, nouă apariție discografică la Editura Casa Radio

Publicat: vineri, 11 Decembrie 2015 , ora 11.00

Noua apariție discografică Corul de Copii Radio - 70 este cadoul pe care formația muzicală îl oferă admiratorilor săi la finalul anului aniversar 2015. Lucrări precum: Dorința, de Chopin, Lullaby, de Cherubini, Ave Maria, de Schubert, Copilul și floarea, de Brahms se regăsesc pe CD. De asemenea, sumarul mai cuprinde lucrări inspirate de folclorul românesc și universal: Bombili - Bili - Bom, cântec tradițional turcesc, Capra cu trei iezi, de Timotei Popovici, Paparuda, de Dan Voiculescu sau M-o mânat maica la capre, de George Balint. Nu lipsesc cântecele de iarnă și alte melodii din repertoriul românesc și internațional contemporan.

Este un album care reamintește activitatea corului și a dirijorilor aflați la conducerea lui cu piese înregistrate pe parcursul celor 70 de ani de performanță muzicală, dovedită de faptul că aici s-au format nume mari ale scenelor naționale și internaționale precum: Ileana Cotrubaș, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu și mulți alții.

Lansarea va avea loc în foaierul central al Sălii Radio, cu ocazia Concertului de colinde susținut de Corul de Copii Radio, sâmbătă, 12 decembrie. Va participa muzicologul Grigore Constantinescu. Tot atunci, Voicu Popescu, dirijorul ansamblului, va oferi publicului prezent o sesiune de autografe.

Corul de Copii Radio are 70 de ani și este la fel de plin de tinerețe, de virtuozitate, de spontaneitate și veselie. Generații și generații de copii au descoperit aici frumusețea cântului și a jocului, au primit o educație muzicală folositoare pe tot parcursul vieții, au învățat disciplina necesară actului artistic de înaltă ținută și au încântat apoi, la spectacole, mii de spectatori de toate vârstele.

Anul 2015 a adus pentru Corul de Copii Radio invitația de a asigura concertul de deschidere a Festivalului Muzical Internațional Evmelia din Volos, Grecia. Pe 25 aprilie Corul de Copii Radio a sărbătorit la Sala Radio împlinirea celor 70 de ani, prin Concertul extraordinar - 70 de primăveri. Programul Festivalului Internațional George Enescu - ediția 2015 a inclus participarea Corului de Copii Radio în cadrul a trei concerte: concertul de deschidere - Carmina Burana, de Carl Orff, cu Orchestra Română de Tineret, Corul Filarmonicii George Enescu, dirijor Kristjan Järvi; Simfonia a III-a, de Gustav Mahler, cu Orchestra Națională Radio, Corul Academic Radio și Corul Filarmonicii George Enescu, dirijor Cornelius Meister; Wozzeck, de Alban Berg, grup de copii pentru finalul operei, cu ansamblurile Filarmonicii George Enescu și soliști internaționali, dirijor Leo Hussain.

Tot în 2015, se evidențiază participarea la finala Festivalului - Concurs Internațional Let the People Sing, organizat de Uniunea Europeană de Radio - EBU (8-13 octombrie, München). Concertul celor nouă formații finaliste a fost transmis în direct, preluat de 12 posturi naționale de radio și a putut fi urmărit pe internet, astfel că evenimentul a beneficiat de o audiență de milioane de ascultători, situație unică în istoria Corului de Copii Radio. De asemenea, Concertul de colinde din 12 decembrie, de la Sala Radio, este preluat de către EBU.

În anul 2004 Corul de Copii Radio condus de Voicu Popescu a fost distins de către Federația Corurilor din Uniunea Europeană cu titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.