ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert 'romantic' la Sala Radio: Horia Mihail cântă Rachmaninov, sub bagheta lui Cristian Măcelaru

Publicat: luni, 7 Decembrie 2015 , ora 11.15

Doi artiști români care au stârnit aprecierea deopotrivă a publicului român, cât și a celui de peste hotare - dirijorul Cristian Măcelaru și pianistul Horia Mihail - se întâlnesc pe scena Sălii Radio, vineri, 11 decembrie, ora 19.00, într-un eveniment în care veți asculta și unul dintre emoționantele concerte semnate de compozitorul rus Serghei Rachmaninov, considerat ultimul mare compozitor romantic. În ipostază solistică, alături de Orchestra Națională Radio, Horia Mihail, unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului, va interpreta Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, compus de artistul rus la doar 18 ani, dar revizuit ulterior în mai multe rânduri. Dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, cu o frumoasă carieră în special în S.U.A și în Canada, Cristian Măcelaru colaborează în mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto și Baltimore.

Seara se va deschide cu uvertura Hebridele, creată de Mendelssohn după o vizită în arhipelagul cu același nume din nord-vestul Scoției. Ca urmare a aceleiași călătorii întreprinse inițial în Anglia - la invitația Societății Filarmonice londoneze - și continuată printr-o vizită în Scoția, compozitorul a creat și cunoscuta Simfonie nr. 3, supranumită Scoțiana. Concertul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 7, creație a lui Dvoűák, compusă la invitația Societății Filarmonice londoneze.

Atractivitatea serii de 11 decembrie este asigurată, pentru publicul ce va fi prezent la Sala Radio, nu numai prin calitatea interpreților și a programului muzical propuse, ci și printr-o dublă lansare-sesiune de autografe oferite de dirijorul Cristian Măcelaru și pianistul Horia Mihail. Apărute la Editura Casa Radio, albumele prezentate sunt Orchestra Națională Radio, dirijor: Cristian Măcelaru: Mihail Glinka - Ruslan și Ludmila și Nikolai Rimski-Korsakov - Șeherazada, respectiv Pianul călător. Horia Mihail -Romantic.

Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, CRISTIAN MĂCELARU și-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiași orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite. A studiat la Universitatea Rice și a obținut diploma de master pentru dirijat. Având și formație de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeași orchestră. A fost invitat să dirijeze Orchestra Simfonică din Chicago pentru a-l înlocui pe Pierre Boulez. De asemenea, Cristian Măcelaru a debutat cu succes alături de Orchestra Simfonică din Gothenburg, Suedia.

Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut numeroase concerte la Sala Radio și a participat la turnee în țară sau în străinătate. Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu) și Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susținut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Națională Radio și a fost invitat să participe în cadrul ediției a II-a a Festivalului Internațional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga și dirijorul Ondrej Lenárd.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.