ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert la Sala Radio dedicat împlinirii a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din București

Publicat: luni, 16 Noiembrie 2015 , ora 11.40

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la inaugurarea Catedralei Arhiepiscopale Armene din București, Orchestra Națională Radio vă invită vineri, 20 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, la un concert derulat sub bagheta dirijorului bulgar Martin Panteleev - dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sofia, dar și dirijor invitat al Orchestrei Filarmonice din Cape Town (Africa de Sud). Pe lângă ipostaza sa de dirijor, artistul se remarcă și ca un compozitor prolific, distins cu mai multe premii pentru lucrările sale. La Sala Radio aveți ocazia să ascultați, în primă audiție în România, una dintre partiturile semnate de muzicianul bulgar: Archetype (solo vioară: Virgil Zvorișteanu).

Dintr-un eveniment dedicat Armeniei nu putea lipsi celebrul compozitor Aram Haciaturian. În interpretarea violonistului Gabriel Croitoru, cel ce deține dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparținut lui Enescu - instrument aflat în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu" - veți asculta Concertul în re minor pentru vioară și orchestră semnat de Haciaturian. Lucrarea a fost compusă în 1940 și a fost dedicată marelui violonist rus David Oistrakh, care a și interpretat partitura solistică în premiera absolută de la Moscova, în toamna aceluiași an. Seara se va încheia cu una dintre cele nouă simfonii semnate de Beethoven: Simfonia a VII-a în la major.

Concertul completează șirul de evenimente care au avut loc în zilele de 7 și 8 noiembrie și au marcat aniversarea de un secol a lăcașului de cult, dar și hramul Catedralei "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Noua Catedrală Arhiepiscopală Armeană din București a fost sfințită în 1915, anul în care a început Genocidul Armean pe teritoriul Imperiului Otoman, când armenii care au supraviețuit celor un milion și jumătate de victime ale acestui prim genocid al secolului al XX-lea, porneau în pribegie prin lume, o parte dintre ei găsind adăpost pe pământul ospitalier al României.

Construit de către ing. Grigore Cerkez în locul vechii biserici armene, pe baza planurilor realizate de arh. D. Maimarolu în stilul arhitectonic specific armean, noul edificiu a fost conceput după modelul Catedralei de la Ecimiadzin, sediul Catolicosului și Patriarhului Suprem al Tuturor Armenilor, aflată la circa 20 km. de capitala Erevan. Edificiul are și puternice accente arhitecturale preluate de la Catedrala din Ani, "orașul celor 1001 biserici", fostă capitală medievală a regatului Armeniei.

În Catedrala Arhiepiscopală Armeană din București s-au recules și s-au închinat șefi de stat din Armenia ultimelor două decenii, patriarhi și alți ierarhi armeni, dar și numeroase personalități, precum H.Dj. Siruni, Krikor H. Zambaccian, William Saroyan, Aram Haciaturian, Charles Aznavour și alți reprezentanți ai comunității și ai Diasporei armene.

Dirijorul bulgar Martin Panteleev face parte dintr-o prestigioasă familie de muzicieni. Din anul 1999 este dirijor asociat al Orchestrei Națiunilor, alături de care susține numeroase concerte în toată lumea. A mai colaborat cu Orchestra de Cameră Concertgebouw, orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra Simfonică din Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, efectuând numeroase concerte în Asia, S.U.A. și Europa.

Violonistul GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.