ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert dedicat francofoniei, la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 11 Noiembrie 2015 , ora 11.37

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediția a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 esteGADIF -Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România. Devenit un reper al peisajului cultural românesc, inițiat și organizat de Centrul Cultural Media al Radio România, târgul de carte va avea loc în perioada 18-22 noiembrie 2015, în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo.

Concertul de la Sala Radio se va bucura de prezența la pupitrul dirijoral a muzicianului francez Olivier Robe, care și-a urmat studiile muzicale la Conservatorul Superior din Paris și la Essen, în Germania. Acesta a asigurat conducerea muzicală a unor ansambluri ca: orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, orchestrele simfonice din Vaasa, Nurnberg, Dubrovnik, Kuopio, Moscova, Orchestra Giovanile Italiana etc. Printre proiectele viitoare ale dirijorului se numără colaborările cu Opera Națională Română și Filarmonica "Moldova" din Iași, Vaasa City Orchestra și Kuopio Symphony Ochestra.

Invitată specială a serii este și violonista de origine română Clara Cernat. Alături de pianistul și compozitorul Thierry Huillet - partener de viață și de scenă - artista a susținut concerte în Franța, Spania, Anglia, Germania ș.a.

În concertul de la Sala Radio veți asculta celebra baladă semnată de Ciprian Porumbescu - într-un nou aranjament pentru vioară și orchestră ce îi aparține lui Thierry Huillet. Balada pentru vioară și orchestră este una dintre puținele compoziții românești din sec. XIX care se bucură de o mare popularitate în lumea muzicală, fiind una dintre cele mai emoționante partituri compuse vreodată de un compozitor român. Repertoriul serii va cuprinde de asemenea și o partitură semnată de Thierry Huillet - Preludio pentru orchestră, o compoziție a lui Ravel (celebrul autor al "Bolero"-ului) - Tzigane, rapsodie de concert pentru vioară și orchestră și Simfonia nr. 6 în do major, creație a lui Schubert.

Clara Cernat și Thierry Huillet au fost aplaudați în ultimele stagiuni pe scene de concert prestigioase, ca Théâtre de la Monnaie - Bruxelles, National Center for Performing Arts - Beijing, Auditorio et Palau de la Musica - Barcelona, Teatro Coliseo și Teatro Gran Rex - Buenos-Aires, Sala Pablo Casals - Tokyo, Salle Gaveau și Théâtre du Chatelet - Paris ș.a. Laureați ai unor premii internaționale - cum ar fi premiul I la Concursul Internațional de Pian din Cleveland, SUA, pentru Thierry Huillet și premiul I la Concursul Internațional J. S. Bach (Paris) pentru Clara Cernat, cei doi artiști au fost apreciați și în festivaluri internaționale, ca Festivalul Suona Francese - Italia sau Festivalul Enescu - România.

Clara Cernat și Thierry Huillet sunt profesori la Conservatorul Național Regional din Toulouse - Franța și sunt invitați să susțină cursuri de măiestrie și să facă parte din juriul concursurilor de profil. Împreună desfășoară o intensă activitate artistică, prezentând recitaluri în importante centre culturale, evenimente în care acordă o atenție deosebită promovării partiturilor românești.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.