ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Un trio extraordinar: pentru prima oară împreună într-un recital cameral pe scena Sălii Radio - Gabriel Croitoru, Horia Mihail și Răzvan Suma

Publicat: marți, 10 Noiembrie 2015 , ora 12.05

Protagoniști ai celor mai mediatizate turnee naționale de muzică clasică din România – Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu, seria Vă place (Bach/Brahms/tango)? – cei trei soliști concertiști ai Orchestrelor și Corurilor Radio: violonistul Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma vor cânta pentru prima oară împreună într-un recital cameral, pe scena Sălii Radio!

După ce i-ați apreciat în numeroase evenimente speciale, în recitaluri sau în concerte alături de Orchestra Națională Radio sau Orchestra de Cameră Radio, cei trei mari muzicieni români își „dau întâlnire” marți, 17 noiembrie, ora 19.00, într-un recital extraordinar de trio-uri! Veți asculta partituri semnate de trei mari compozitori: Haydn - Trio în sol major pentru pian, vioară și violoncel, Beethoven - Trio nr.4 în Si bemol major pentru pian, vioară și violoncel și Dvoűák - Trio nr. 4 în mi minor pentru pian, vioară și violoncel Dumky.

Recitalul din 17 noiembrie vă propune și reîntâlnirea cu vioara GUARNERI, care a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu” - ce se află din 2008, prin concurs, în folosința violonistului Gabriel Croitoru.


GABRIEL CROITORU se bucură de peste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia“, orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011, a susținut mai multe turnee naționale de anvergură, sub titlul “Duelul viorilor” (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și “Vioara lui George Enescu la sate” (alături de Horia Mihail). Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.


Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste o mie de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe 4 continente. Din 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut numeroase concerte la Sala Radio și a participat la turnee în țară sau în străinătate (Roma - decembrie 2009, Expoziția Mondială de la Shanghai - iulie 2010 etc.). Horia Mihail a fost apreciat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional "George Enescu", Festivalul internațional “Nopți pianistice” de la Chișinău. Turneele în care artistul este implicat în continuare, printre alte proiecte solo și camerale, sunt Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru), Flautul de aur (alături de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu) și Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru). În septembrie 2014, Horia Mihail a susținut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Națională Radio și a fost invitat să participe în cadrul ediției a II-a a Festivalului Internațional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga și dirijorul Ondrej Lenárd.


În august 2014, RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român.  Sub titlul “Vă place BACH?”, în 2012, Răzvan Suma a susținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național „Vă place BRAHMS?”, susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 și în vara anului 2015, a prezentat alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan turneul național „Vă place tango?”.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.