Arhivă : Evenimente Înapoi

Turneul Vioara lui George Enescu s-a încheiat la Sala Radio din București

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2015 , ora 15.47

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, cea pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național "George Enescu"), vioară cu care marele compozitor dădea concerte de binefacere sau cânta în școli, pe front sau în spitale pentru a alina suferințe, a răsunat în seara de 3 noiembrie la Sala Radio, în încheierea celei de-a patra ediții a turneului național "Vioara lui George Enescu", organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media .

Numeroșii spectatori prezenți au fost cuceriți de sunetul extraordinar al viorii, impresionați fiind, în aceeași măsură, de interpretarea celor doi mari soliști, protagoniști ai turneului: violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Cei doi au interpretat trei sonate de Grieg, Brahms și Cesar Franck.

Turneul, care a început pe 22 octombrie, a avut o componentă educativă însemnată. Traseul a fost prefațat de cinci recitaluri în liceele bucureștene și a continuat în localități rurale și orașe din județele Cluj, Brașov, Suceava, Olt, pentru a ajunge în final la București la Sala Teatrelli și la Sala Radio. Programul recitalurilor din licee și de la sate a fost unul atractiv, cu piese de mare popularitate și sensibilitate, menite a-i atrage spre acest gen muzical și pe cei nefamiliarizați cu el.

A fost la început o experiență temerară, artiștii neștiind dacă publicul îi va primi adecvat, dar după patru ediții, Horia Mihail spune: "Este un proiect care a debutat, în mintea mea, în urmă cu foarte mulți ani, sunt aproape 20 de atunci, când întâmplarea a făcut, fiind student, să am o experiență similară în sate din Germania, împreună cu un prieten, violoncelist. Ei, de atunci și până acum 4 ani, când am debutat cu această idee în România, am tot întrebat: «Oare la noi se poate, sau nu?» ... Și am fost extrem de mulțumit de faptul că România se înscrie în rândul țărilor civilizate și din acest punct de vedere. Am întâlnit nenumărate locuri în care oamenii s-au manifestat cu multă bucurie, cu multă dragoste, pentru ceea ce facem, lucru care mă face să fiu bucuros că există astfel de idei și că putem să le ducem mai departe."

Despre reacțiile oamenilor vorbește și Gabriel Croitoru:

"Oamenii sunt dornici să asculte muzică bună, chiar dacă nu sunt educați în acest fel. La sate ei lucrează la câmp si ajung seara foarte obosiți. Nu mai au timp de așa ceva. Iată însă că acest prilej de a asculta măcar o dată muzică de calitate este binevenit pentru ei. În acești patru ani practic am cântat în săli de cămin cultural, nu erau săli de concert, dar unele erau reabilitate, altele se prezentau în condiții foarte bune și interesul lumii a fost extrem de mare. A fost o experiență care merită repetată de câte ori ai ocazia, pentru că, iată, și maestrul George Enescu făcea același lucru. El cânta pe front la vremea respectivă, în spitale, încercând să aline un pic din suferința oamenilor de atunci", spune violonistul.

Un proiect: Radio România

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România

Coproducători : Radio România Cultural și TVR 2

Parteneri: creart- CENTRUL DE CREAȚIE, ARTĂ ȘI TRADIȚIE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI", Muzeul Național George Enescu

Transportator oficial : Dacia

Sponsori: Vimetco-Alro, ADEGas Oil

Cu sprijinul: Chez Marie, Hotel Pantex Brasov

Parteneri media: Antena Satelor, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Radio România Regional, România Liberă, Observator Cultural,România TV, Cațavencii, Șapte Seri, Agenția de carte, Actualitatea Muzicală, Ziarul Metropolis, Accendo, Media Trust

Parteneri culturali: Primăria și Consiliul Local Viișoara ,Primăria și Consiliul Local Câmpia Turzii, Filarmonica Brașov, Primăria Poiana Stampei, Casa de Cultură Poiana Stampei ,Asociația Culturală Center Inter Art, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Centrul Cultural Tudor Gheorghe, Primăria Osica de Sus și Consiliul Local Osica de Sus