ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

De pe marile scene din Moscova și Sankt Petersburg, dirijorul Peter Feranec invitat la Sala Radio!

Publicat: luni, 2 Noiembrie 2015 , ora 11.37

Concertul Orchestrei Naționale Radio, derulat vineri, 6 noiembrie, ora 19.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului slovac Peter Feranec, propune publicului întâlnirea cu una dintre cele mai emoționante partituri simfonice compuse vreodată: Simfonia a VI-a - Patetica, semnată de Ceaikovski.

Considerată de unii specialiști drept un testament spiritual și muzical al compozitorului, lucrarea a avut premiera chiar sub bagheta dirijorală a lui Ceaikovski - doar cu 9 zile înainte de moartea compozitorului - și a devenit celebră și datorită includerii în banda sonoră a mai multor pelicule cunoscute, ca Anna Karenina, Aviatorul sau Soylent Green (Produsul verde). Titlul simfoniei se referă mai puțin la noțiunea de "patetic", cât la cea de "pasional", schimbarea accentului survenind dintr-o problemă de traducere din limba rusă.Ceaikovski însuși mărturisea despre Patetica într-o scrisoare adresată nepotului său: ''îți pot spune cu toată sinceritatea că eu consider această simfonie ca pe cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată... am plâns adesea pe măsură ce o concepeam în mintea mea."

Primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolșoi din Moscova, PETER FERANEC s-a bucurat de o serie de poziții importante în instituții de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor șef al Teatrului Național Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Național Ceh din Praga, dirijor șef și director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balșoi din Moscova într-un spectacol de excepție al Nunții lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituției.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum : Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol - Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Lisabona și Orchestra Gulbenkian din Lisabona ș.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt și multe altele.

În concertul de la Sala Radio veți asculta, în primă audiție în România, Simfonia soarelui, pentru ansamblu de suflători, lucrare a compozitorului contemporan Evgeny Irshai (născut în Sankt Petersburg - Rusia). Programul serii mai include și Mozart - Simfonia nr. 35 în re major - Haffner. Titlul simfoniei mozartiene este dat de faptul că lucrarea a fost comandată de o importantă familie aristocratică a timpului ce purta acest nume, creația fiind interpretată cu prilejul înnobilării unuia dintre membrii familiei.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pewww.radioromaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe
www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.