Arhivă : Evenimente Înapoi

Muzica lăutarilor care l-au inspirat pe George Enescu, acum la Sala Radio!

Publicat: vineri, 23 Octombrie 2015 , ora 10.39
George Enescu spunea în urmă cu mai bine de un secol : "Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica." (George Enescu)

Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari și care au reprezentat o puternică sursă de inspirație pentru Enescu în creațiile proprii, dovadă stând faptul că se regăsesc în manuscrisele sale, se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie (19.00), într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeași seară, pe aceeași scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

Sub titlul "George Enescu și lăutarii dinastici bucureșteni" seara va începe cu melodii celebre cântate în stil tradițional de Orchestra de Muzică Populară Radio printre ele: "Am ibovnică-n Mizil", "Sârba scrobiților", "Hora Florica" "Ciocârlia". Solist va fi ALEXANDRU MICA, cel care s-a dedicat cercetării și valorificării, în calitate de interpret vocal, al tezaurului folcloric românesc din Muntenia ultimelor cinci veacuri, repunând în circulația vie, folclorică, la nivel național, un număr de 622 de cântece populare antologice selecționate cu migală.

În cea de-a doua parte, Orchestra de Cameră Radio va interpreta cunoscute lucrări mai des auzite pe scenele de muzică clasică, compuse pornind de la teme tradiționale românești: G.Dinicu: "Hora mărțișorului", "Sârba-n căruță", "Hora staccato", din caietele Gh. A Dinicu: "Hora lui Dobrică", manuscrisul George Enescu - Cristache Ciolac: "Hora morii" și altele. Soliști vor fi tânăra violonistă SIMINA CROITORU și naistul CORNEL PANĂ, cel care va și dirija ambele orchestre. Concertul este prezentat de muzicologul VIOREL COSMA.

Pentru a pătrunde mai ușor în atmosfera serii, dar și pentru o mai bună documentare, în foaierul Sălii Radio, aripa Berthelot, va fi deschisă, în parteneriat cu Muzeul Național George Enescu, expoziția: "George Enescu și muzica lăutarilor români".

Realizată de muzicologul Cristina Andrei, expoziția valorifică material documentar din colecția particulară a maestrului Viorel Cosma (consultant științific în relizarea proiectului), din fondurile Muzeului Național George Enescu, al Bibliotecii Academiei Române și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, reflectând parteneriatul marelui compozitor și interpret român cu câțiva dintre cei mai străluciți virtuozi lăutari din vremea sa, de la formarea sa muzicală în copilărie cu lăutarul satului, până la colaborări în formații de muzică de cameră și pe podiumul de concert.

Sunt evidențiate astfel sursele profesionale ce i-au înlesnit lui Enescu pătrunderea în profunzimea tainelor artei populare interpretative și accesul la un repertoriu folcloric divers, pe care l-a valorificat genial în compoziție și în tehnica violonistică savantă.

"Trăind timp îndelungat în intimitatea dinastiei Dinicu (având ca partener în muzica de cameră pe violoncelistul Dimitrie Dinicu și pe violonistul Gheorghe A. Dinicu), dând recitaluri cu Nicolae Buică, culegând melodii populare de la lăutarul Cristache Ciolac, afișându-se deseori cu Lică Ștefănescu, ce cânta la tobă, în capitala Franței și în orașe mici din regiuni ca Râmnicu-Sărat, Buzău ori Târgu Jiu, toate acestea i-au permis marelui creator să cunoască perfect acești valoroși parteneri artistici." (Viorel Cosma)

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.