ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Vioara lui George Enescu a cucerit elevii din liceele bucureștene

Publicat: luni, 19 Octombrie 2015 , ora 11.38

Peste 1500 de elevi din cinci licee bucureștene au avut, în săptămâna 12-16 octombrie, în orar, un moment deosebit. Au avut privilegiul de a auzi pe viu, chiar în liceul lor, în afara sălii de concert, Vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparținut lui George Enescu, pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află.

Proiectul "Vioara lui George Enescu în licee" a avut loc la: Liceul Bilingv "Miguel de Cervantes", Colegiul Tehnic Media; Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I; Colegiul Tehnic de Aeronautica "Henri Coanda"; Colegiul Tehnic Dinicu Golescu.

Proiectul este finanțat prin Programul "Ești București" de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București - ARCUB, Primăria Municipiului București, este organizat de Fundația Culturală Marconi, in parteneriat cu: Muzeul Național "GEORGE ENESCU și liceele gazdă.

Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail au încercat să le ofere celor tineri o mostră de muzică de cea mai bună calitate, pentru a le trezi dorința de a o asculta apoi și în sala de concert.

Reacțiile elevilor prezenți la concertele masterclass au fost entuziaste, ei înțelegând că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, mai ales pentru că cei doi muzicieni au ales un program atractiv, cu piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian, oferind și explicații despre acestea, exemple din istoria muzicii sau mici povestioare despre compozitori si epoca în care aceștia au creat.

Întrebați de ce au venit la concert, elevii au avut răspunsuri diferite:

"Am venit pentru că mi s-a părut foarte important. Noi, fiind clasa a XII-a, ne-am terminat programul de dimineață și am venit special pentru concert. Ne-am întors la școală. M-a făcut curios, pur și simplu, povestea despre vioara lui Enescu care a fost de 300 de ani și nu prea am fost la concerte de vioară și am fost foarte curios să văd despre ce este vorba.

"Inițial am venit ca să scap de ore, bănuiesc, ca majoritatea colegilor, doar că, în final, chiar mi-a plăcut, mi se pare o muzică plăcută și este o muzică total diferită față de ceea ce ascultă copiii din ziua de azi. Eu cred, că ar trebui să cânte în mai multe locuri, ca să-i cunoască mai multă lume, să vadă că, de fapt, nu este o muzică chiar atât de plictisitoare și chiar merită. Este foarte frumoasă"

Violonistul Gabriel Croitoru, la rândul său profesor, este foarte hotărât ca prin proiectele sale să atragă cât mai mulți tineri spre sala de concert:

"Încercăm să îmbinăm și să aducem pe înțelesul tuturor acest gen de muzică și după reacție, zic eu, că am și reușit, copiii au stat foarte cuminți. Erau, zic eu, dornici de a asculta muzică de genul acesta, cred că nu s-au așteptat să le placă și mă bucur dacă am reușit să-i atragem, măcar pe o parte dintre ei."

Vioara lui George Enescu își va continua drumul, în perioada 22 octombrie-3 noiembrie, prin satele și orașele Românie, într-un proiect organizat de Radio România.

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA BUCUREȘTI FM, AGENȚIA DE CARTE.RO, OBSERVATOR CULTURAL, ȘAPTE SERI