ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Turneul Național de promovare a compact discului aniversar - Alexandru Anastasiu și Trio Grave: Bach Vibes

Publicat: vineri, 9 Octombrie 2015 , ora 12.57

Luni, 5 octombrie 2015, la Sinagoga din orasul Bistrița, a avut loc debutul turneului de promovare a compact discului aniversar BACH Vibes, al vibrafonistului Alexandru Anastasiu, acompaniat de Trio Grave. Acest concert va fi urmat de alte patru, după cum urmează: 11 octombrie, Cluj - Academia de Muzică Gheorghe Dima, 14 octombrie, București - Casa Universitarilor, 15 octombrie, Pitești - Filarmonică - Casa de Cultură a Sindicatelor, 16 octombrie, Ploiești - Filarmonica Paul Constantinescu. Toate concertele vor începe de la ora 19.00.

Anul acesta se celebrează 330 de ani de la nașterea marelui compozitor și organist Johann Sebastian Bach și totodată Alexandru Anastasiu împlinește zece ani de carieră solistică la vibrafon, pe care a ales să îi sărbătorească prin lansarea compact discului BACH Vibes și prin promovarea acestuia printr-un turneu național, dedicate marelui compozitor.

Proiectul BACH Vibes, reprezintă transpunerea la vibrafon, a unor lucrări preclasice, create inițial pentru vioară și orgă, fiind un proiect unic în lume, a cărui originalitate constă în interpretarea la vibrafon și transpunerea în modernitate a valoroaselor creații bachiene cum ar fi: Chaconna pentru vibrafon solo (înregistrată pentru prima dată la acest instrument), Passacaglia pentru vibrafon și trio de coarde (înregistrată de asemenea în premieră) Triosonata În mi minor pentru vibrafon, violă și Violoncel (înregistrată în premieră).

Proiectul se remarcă prin eleganță și stil, cunoscut fiind faptul că muzica marelui compozitor, frizează sublimul prin melodie, armonie și formă.

Originalitatea BACH Vibes, constă în aducerea în modernitate a valoroselor creații bachine, punerea lor într-o nouă lumină, cu un plus de rafinament, derivat din valențele insolite ale instrumentului și virtuozitatea interpretului.

Ecourile din țară, dar și din afara țării la adresa acestui proiect unic în lume, nu au întârziat să apară:

"Muzica lui Bach în viziunea lui Alexandru Anastasiu devine un joc intelectual de sunete pure dublat de un gust de melancolie distantă. Claritatea structurală devine evidentă de la prima ascultare, dezvăluind un muzician rafinat care ne invită să medităm asupra căilor nenumărate de a aduce împreună Adevărul și Frumosul. Un efort fascinant al unuia dintre virtuozii de top ai vibrafonului!" - Tiberiu Soare, dirijor

"Transcrierile din muzica barocă a lui Johann Sebastian Bach, adaptate la vibrafon, instrumentul "modern" pot aduce zâmbete pe figurile anumitor puriști. Dar muzica lui Bach are puterea și atemporalitatea necesare pentru a fi cântată și interpretată la toate tipurile de instrumente, fără a-și pierde forța și frumusețea. Mai mult, prin sinceritatea, sensibilitatea și talentul interpretării lui Alexandru Anastasiu se întărește acastă afirmație în cugetul ascultătorului. Și vibrafonul cântă..." - Emmanuel Séjourné

"Alexandru a creat o muzică foarte frumoasă cu ajutorul vibrafonului. Solo-ul, trio-ul și cvartetul de coarde sunt o prezentare strălucită a muzicianului profund și a sonorității instrumentului. Fiecare piesa evidențiază pe lânga o stare puternică de spirit, interpretarea superbă a lui Alexandru plină de nuanțe, cu un tușeu inconfundabil al instrumentului." - Ed Saindon

"Performanța prezentată în această înregistrare se remarcă printr-o structură foarte clară a muzicii lui Bach. Excelenta înțelegere a polifoniei, tehnica strălucită a interpreților duce la o linie distinctivă de legato care dă o caracteristică unică, specifică muzicii lui Bach." - Jin Wang, dirijor

"Alexandru Anastasiu a facut ca vibrafonul să poată fi socotit, pe bună dreptate, un instrument cameral. Noul CD al lui Alexandru scoate în evidență aprofundarea sa muzicală, interpretarea sa clară și înțelegerea textului muzical. El și-a însușit cu adevărat esența muzicii". - Mike Balter

Alexandru Anastasiu (www.alexandruanastasiu.com), este solist vibrafonist, membru al Orchestrei Naționale Radio, doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București.

Este inițiatorul și organizatorul primului Festival Internațional de Vibrafon din lume ( Bucuresti 2012), precum și initiatorul și organizatorul Festivalului Internațional de Percuție, București, 2014.

BACH Vibes, reprezintă cel de-al patrulea cd al artistului, dupa Colinde Clasice (2006), Vibraphone Concertos ( 2009), Just Musette - Accord Vibes (2013)

Din anul 2014, celebra firmă Mike Balter- produce baghetele cu semnatura Alexandru Anastasiu.

A performat ca solist vibrafonist alături de Orchestra de Cameră Radio (2006), Orchestra Filarmonicii Muntenia - Tîrgoviște (2008), Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu - Ploiești (2010) și Orchestra Filarmonicii Oltenia - Craiova (2011, 2012), Filarmonica Brașov (2011).

Muzica sa este unică, sonoritatea și construcția frazei aducând în sufletele și mințile auditoriului ideea că muzica nu este numai melodie, ci melodie și ritm împreună.

Trio Grave este o formație Camerală înființată de către Alexandru Anastasiu o dată cu conceptul Bach Vibes, cu ocazia Primului Festival Internațional de Vibrafon din lume, care a avut loc în anul 2012, la Sala Radio. În prezent trio-ul este compus din Adrian Vasile, Mircea Marian și Daniel Dumitrana. Passacaglia a fost înregistrată în anul 2012, în componența trio-ului fiind contrabasistul Răzvan Popescu, actualmente membru al Orchestrei Staatskapelle din Dresda.