ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Duelul Viorilor, Stradivarius vs Guarneri, triumf la mijloc de drum

Publicat: marți, 29 Septembrie 2015 , ora 9.32

Ajuns la mijlocul celei de-a cincea ediții, Turneul Internațional "DUELUL VIORILOR", un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada 22 septembrie - 4 octombrie 2015, se dovedește a fi, și de această dată, un real succes. Săli pline, aplauze îndelungi și multe cereri de bis-uri au existat în toate localitățile în care violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru au cântat împreună cu pianistul Horia Mihail. Au fost de asemenea și reacții entuziaste din partea spectatorilor, verbale și pe rețelele de socializare, precum următoarea:

"Cuceritor! Multă pasiune, spectaculoase răsturnări de situație, romantism, energie, virtuozitate și culoare, căldură, zâmbete și chiar giumbușlucuri - într-un duel de toată frumusețea.." (spectatoare Bistrița)

Desigur, Duelul Viorilor este o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, numele sonore ale instrumentelor - Stradivarius "Pachoud", pe care cântă Liviu Prunaru și Guarneri del Gesu, pe care cântă Gabriel Croitoru (care este pusă la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află)- trecând pe planul doi. Cei doi violoniști au ales lucrări de o sensibilitate aparte, care poartă ascultătorii într-o frumoasă călătorie muzicală, noutatea fiind că în partea a treia cei doi interpretează câteva tangouri celebre din repertoriul internațional, în frumoase aranjamente pentru două viori și pian.

Deși acest duel este și în același timp un maraton, cei trei artiști cântând în fiecare seară în localități diferite, ei rămân neobosiți:

"Publicul este foarte, foarte cald! Suntem, de altfel chiar la jumătatea turneului, după cel de-al șaselea recital. Tot programul este apreciat, dar mă bucur că ideea interpretării tango-urilor, pe care le-am inserat pe CD-ul editat de Casa Radio în primăvară, în avanpremiera acestui turneu, și pe care le prezentăm acum publicului, are un impact așa de mare și sunt convins că vom recidiva." (Gabriel Croitoru)

Liviu Prunaru străbate continentele cu celebra orchestră Royal Concertgebouw Amsterdam al cărei concert-maestru este, dar pe scenele din România se simte întotdeauna foarte bine:

"Eu nu am cântat niciodată la Bistrița și nici la Chișinău. Deși am avut multe concerte, mă simt încărcat și încântat de publicul minunat pe care l-am întâlnit. Astfel de reacții nu te pot decât mobiliza, mă simt peste tot acasă", spune Liviu Prunaru

Pianistul Horia Mihail este implicat, în calitate de solist sau coleg de scenă, în mai multe proiecte muzicale similare pe care Radio România le derulează de câțiva ani:

"Este într-adevăr un câștig al întregii vieți culturale a României, fiindcă astfel de concerte, astfel de idei, atrag în sală nu numai obișnuiții sălilor de concert, melomanii, ci și oameni care sunt, pur si simplu, curioși să vadă, să audă, să înțeleagă. Evenimentul nu este singular, mai există Pianul Călător, Flautul Fermecat, Vioara lui Enescu, toate proiecte ale Radioului Public, lucru care nu face altceva decât să arate că ceea ce se întâmplă este de fapt o normalitate cât se poate de bine-venită", declară acesta.

Turneul continuă în patru localități din Ardeal și Banat, urmând ca pe 3 octombrie să aibă loc concertul de gală de la Sala Radio din București, urmat de un recital la Teatrelli, pe 4 octombrie, organizat cu sprijinul CREART.


PROGRAM

Liviu Prunaru, Horia Mihail

Paganini: Cantabile; Joachim (Joseph) Raff: Cavatina op. 85 nr.3; Antonio Bazzini: Calabrese op.34 nr.6;Henryk Wieniawski: Polonaise brillante în la major op. 21

Gabriel Croitoru, Horia Mihail

P. I. Ceaikovski: Vals sentimental; F. Kreisler - Fr. Chopin: Mazurca în la minor op. Posthum; A. Haciaturian: Vals din Suita Masquerade; Isaac Albéniz: Tango în re major; Pablo de Sarasate - Chopin:Nocturna op. 9 nr. 2

Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Liviu Prunaru

Igor Alexandrovici Frolov: Un divertimento, Smoke gets into your eyes, Souvenir, Ragtime; Carlos Gardel: Volver; Angel Villoldo: El Choclo; Augusto Berto: La Payanca; Gerardo Matos Rodriguez: La Cumparsita


ITINERAR:

Pitești, Casa de cultură a Sindicatelor - 22 septembrie

Galați, Teatrul Muzical - 23 septembrie 2015

Roman, Casa de Cultură - 24 septembrie 2015

Bistrița, Sinagoga - 25 septembrie 2015

Iași, Aula BCU - 26 septembrie 2015

Chișinău, Sala cu Orgă - 27 septembrie 2015

Deva, Casa de Cultură - 29 septembrie 2015

Timișoara, Capitol - 30 septembrie 2015

Cluj - Napoca, Auditorium Maximum - 1 octombrie 2015

Brașov, Sala Patria - 2 octombrie 2015

București, Sala Radio - 3 octombrie 2015

București, Teatrelli - 4 octombrie 2015

Un proiect Radio România

Organizator: Centrul Cultural Media

Coproducători : Radio România Cultural, Radio România Regional și TVR 2

Transportator oficial: Dacia

Sponsori: JTI, Sense, Zamfirescu Racoți and Partners

Parteneri: Creart, Muzeul Național George Enescu, Institutul Cultural Român

Parteneri culturali :

Filarmonica din Pitești, Teatrul Muzical «Nae Leonard» din Galați, Casa de Cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Centrul județean pentru cultură Bistrița, Sinagoga din Bistrița Filarmonica din Iași, Sala cu Orgă Chișinău, ICR Chișinău, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Filarmonica Banatul din Timișoara, Asociația Rei Culturae Fautores, Filarmonica din Brașov, Orchestrele și Corurile Radio, Asociația Culturală Accendo