ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestra Națională Radio la final de stagiune

Publicat: luni, 15 Iunie 2015 , ora 11.56

VLADIMIR LUNGU, dirijor și director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediție a turneului său național "Vă place tango?" și un "trio" de mari compozitori - MOZART, HAYDN și CEAIKOVSKI - compun împreună "afișul" concertului desfășurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie 2015, ora 19.00, eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO.

Concertele pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur (capitala Malaeziei), din cadrul summit-ului mondial dedicat educației prin media, gala anuală de Crăciun "Cele trei dive", concertul cu acordeonistul francez Richard Galliano, cel cu Sarah Nemțanu - concertmaestru la Orchestre National de France - sau concertul dedicat Zilei Regalității sunt doar câteva dintre momentele importante ce au marcat bogata activitate a Orchestrei Naționale Radio din toamna anului precedent și până la această închidere de stagiune.

Programul serii se va deschide cu uvertura operei Răpirea din serai, creație a lui MOZART, al cărei libret descrie încercarea unui erou de a-și salva iubita din seraiul lui Selim Pașa, operă ce a avut succes încă de la premiera de la Viena, derulată chiar sub bagheta compozitorului.

Veți asculta apoi Concertul pentru violoncel și orchestră în ladimir Lungure major semnat de HAYDN, prilej de a-l aprecia pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume.

În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția). În noiembrie a susținut un amplu turneu de succes în Argentina, iar pe 1 decembrie 2014 a concertat la Lisabona, la invitația Institutului Cultural Român. Pe 9 aprilie 2015, Răzvan Suma a fost aplaudat din nou la Lisabona, în Marea Catedrală Patriarhală a orașului, într-un concert susținut cu ocazia inaugurării noului sediu al Institutului Cultural Român. Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a suținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena. În toamna anului 2014 a prezentat alături de Analia Selis și de chitaristul și compozitorul argentinian Julio Santillan turneul național "Vă place tango?".

Seara se va încheia cu Simfonia a V-a semnată de CEAIKOVSKI, a cărei premieră absolută a avut loc în 1888, la celebrul Teatru Mariinskydin Sankt Petersburg, cu Ceaikovski însuși la pupitrul dirijoral. Deși inițial părerile au fost împărțite cu privire la această partitură, Ceaikovski însuși temându-se de un eșec, astăzi a devenit una dintre cele mai populare lucrări ale sale.

Din 2007, VLADIMIR LUNGU este dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia), iar din 2009 este și director muzical al aceleiași instituții. A dirijat aici un număr mare de spectacole de operă și balet și a participat la mai multe festivaluri și evenimente speciale, precum Festivalul Internațional de Operă și Balet Aspendos, Festivalul Internațional de Muzică din Mersin, Zilele Operei la Istanbul etc.

A colaborat în calitate de dirijor invitat cu operele din Istanbul, Izmir, Antalya și Samsun, precum și cu orchestrele filarmonicilor din Izmir, Adana și Eskisehir. Vladimir Lungu a avut o frumoasă colaborare cu Opera Națională Română Cluj-Napoca, unde a dirijat numeroase spectacole de operă, dar și concerte simfonice. A fost de asemenea aplaudat pe scenele Operei Naționale București, Operei Maghiare Cluj-Napoca, Filarmonicii din Iași, Sibiu sau Oradea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro șiwww.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.