ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru - Integrala Beethoven IV la Sala Radio

Publicat: joi, 11 Iunie 2015 , ora 11.03
Cu un an în urmă, la finalul stagiunii precedente, mai exact în 27 iunie 2014, începea la Sala Radio povestea unei serii de patru recitaluri: INTEGRALA BEETHOVEN - sonatele pentru pian și vioară create de marele compozitor - în interpretarea a doi dintre cei mai mari muzicieni români - pianistul VALENTIN GHEORGHIU și violonistul GABRIEL CROITORU. De la evenimentul derulat cu un an în urmă, care puncta de altfel și inaugurarea noului pian Steinway al Sălii Radio, a trecut un an, deci și o nouă stagiune, care se apropie acum de final. După cele trei recitaluri susținute de cei doi artiști pe scena bucureșteană - de fiecare dată cu alte trei sonate dintre cele zece compuse de Beethoven (iunie 2014, februarie și aprilie 2015) - a sosit momentul ultimului "episod" al acestui frumos "serial" muzical.

Joi, 18 iunie, ora 19.00, la Sala Radio, sunteți invitați la cel de-al patrulea și ultimul recital al Integralei Beethoven, de această dată alături de cei doi muzicieni fiind prezent pe afișul evenimentului și unul dintre marii violonceliști români: MARIN CAZACU.

Recitalul beethovenian vă propune un repertoriu extrem de atractiv: Sonata nr. 9 pentru pian și vioară - cunoscută sub denumirea de Sonata Kreutzer (după numele lui Rodolphe Kreutzer, considerat cel mai mare violonist al epocii). Notorietatea lucrării a fost sporită de nuvela cu același nume scrisă de Tolstoi, ce a provocat mari scandaluri în epocă, fiind o relatare a întâmplărilor care determină un bărbat să își omoare soția.

Veți asculta, de asemenea, și Trio-ul în si bemol major pentru pian, vioară și violoncel - supranumit Arhiducele, dedicat Arhiducelui Rudolf de Austria, pianist amator și elev al lui Beethoven, căruia marele compozitor i-a dedicat nu mai puțin de 14 dintre partiturile ce îi poartă semnătura!

Întâlnirea scenică dintre cei trei apreciați muzicieni români este dublată și de trei instrumente muzicale de mare valoare, pe măsura "maeștrilor" ce le vor mânui cu abilitate. Este vorba despre noul pian STEINWAY al Sălii Radio, vioara GUARNERI, care a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu" - ce se află din 2008, prin concurs, în folosința violonistului Gabriel Croitoru - și violoncelul Lorenzo Ventapane (1820), pe care cântă Marin Cazacu.

VALENTIN GHEORGHIU s-a remarcat ca un excepțional pianist și compozitor român, colaborând cu nume importante ale vieții muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franța, Germania, SUA, Elveția, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepție, marcată de recitaluri și concerte, Valentin Gheorghiu se dedică și muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din țară sau din străinătate.

A fost distins cu numeroase premii obținute în competiții internaționale dedicate pianului, în prezent făcând parte din juriile concursurilor "P. I. Ceaikovski", "Van Cliburn", "Fr. Chopin", "A. Rubinstein", L. van Beethoven", "R. Schumann", "J. S. Bach". De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obținut Mențiunea I în cadrul Premiilor "George Enescu" (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Națională de Muzică din București cât și Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

GABRIEL CROITORU, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, se bucură depeste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011 a susținut mai multe turnee naționale de anvergură sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail).

Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Manager al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" (din aprilie 2014), MARIN CAZACU este solist concertist al Filarmonicii George Enescu (din anul 1983) și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. A apărut în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși și a fost aplaudat ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu) și colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afișele unor mari festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Veneția.

Marin Cazacu este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu - iar cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formația Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia. Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP și Actualitatea Muzicală cu Premiul "Proiectul anului" și în anul 2012 cu Premiul Radio România Cultural pentru reușita Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii" (ediția a Xll-a) și a proiectului național Orchestra Română de Tineret.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.