ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert Mozart cu pianistul ceh Jan Simon la final de stagiune pentru Orchestra de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 10 Iunie 2015 , ora 12.07

Pianistul JAN SIMON, unul dintre cei mai mari muzicieni cehi ai momentului, este invitatul special al Orchestrei de Cameră Radio în concertul ce marchează închiderea stagiunii 2014-2015 pentru ansamblul ce face parte din Orchestrele și Corurile Radio România. Evenimentul programat miercuri, 17 iunie (19.00), la Sala Radio, este dedicat în exclusivitate lui MOZART și se derulează sub bagheta unuia dintre cei mai activi muzicieni ai tinerei generații: GABRIEL BEBEȘELEA, dirijor principal al Operei Naționale Române Iași, care ocupă aceeași poziție și la Filarmonica din Sibiu.

JAN SIMON va interpreta la Sala Radio Concertul nr. 12 în la major pentru pian și orchestră, ce poartă semnătura lui Mozart. Pe lângă activitatea sa artistică, JAN SIMON lucrează la Radio Cehia din 2001, iar din 2012 este director al orchestrelor din cadrul Radiodifuziunii naționale din Cehia. Jan Simon a susținut concerte alături de orchestre renumite, ca BBC Symphony Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra, Czech Philharmonic, Prague Radio Symphony Orchestra, Moscow Soloists, Slovak Philharmonic, Prague Philharmonia, Prague Symphony Orchestra etc. A susținut turnee în majoritatea țărilor europene, dar și în Statele Unite, Canada, Mexic, Australia, Egipt, Japonia, China și Taiwan.

Jan Simon a studiat la Conservatorul din Praga, iar ulterior și-a continut educația muzicală la Academia de Arte ale Spectacolului din capitala cehă. A urmat un an de studiu la Zürich și doi ani la Academia de Muzică din Lübeck. Ca student, s-a bucurat de succes la numeroase concursuri muzicale. A câștigat cele mai importante premii la Concursul Național "Chopin" și la Concursul sponsorizat de Ministerul Culturii din Cehia. A câștigat mai târziu mai multe premii Chopin la Concursul de la Mallorca din 1985, la Prague Spring Festival Competition din 1988, la W. Kappel Competition din SUA în 1990 și la Queen Elizabeth Competition, la Bruxelles, în 1991.

Programul serii se va deschide cu uvertura celebrei opere mozartiene Flautul fermecat, una dintre cele mai des interpretate și mai populare opere din toate timpurile. Între premiera absolută dirijată chiar de Mozart, la Viena, în septembrie 1791 (cu doar câteva luni înainte de trecerea în neființă a compozitorului) și noiembrie 1792 au avut loc 100 de reprezentații!

Concertul de la Sala Radio se va încheia cu Misa Trinitatis, interpretată cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: DAN MIHAI GOIA. Se pare că Mozart a compus această misă pentru catedrala din Salzburg, mai exact pentru sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt (sau Rusaliile, în termenii culturii noastre), moment marcat la 10 zile după Înălțare.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), GABRIEL BEBEȘELEA este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble.

A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale. Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica "George Enescu", Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat "Dinu Lipatti" - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com