ACUM:
12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 13.00 Info buletin muzical Știrile muzicale ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

'Simfonia fantastică' sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, la Sala Radio

Publicat: marți, 2 Iunie 2015 , ora 11.29
Simfonia fantastică, celebra creație a lui Berlioz, dirijorul vienez Sascha Goetzel, Jan Mráèek, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition - Viena și singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie, ora 19.00, de Orchestra Națională Radio.

În prima parte a serii veți asculta așadar Concertul în re major pentru vioară și orchestră, creație a lui Brahms, lucrarea pe care Jan Mráèek a interpretat-o în celebra sală vieneză Konzerthaus, în finala concursului internațional pe care l-a câștigat în 2014. Absolvent al Conservatorului din Praga, tânărul muzician a obținut premiul I la competiția de vioară Stefanie Hohl - Viena (2014) și premiul II la Prague Springs International Violin Competition - 2010. În prezent este student la clasa celebrului concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Jan Pospíchal, la Universitatea de Muzică și Arte interpretative din Viena. Cu toate că este încă foarte tânăr, Jan Mráèek este invitat deseori să colaboreze cu prestigioase orchestre, precum: Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii Janáèek, Orchestra Simfonică Națională din Cehia, Virtuosi Pragenses.

Singurul concert pentru vioară și orchestră compus de Brahms este dedicat violonistului Joseph Joachim, muzician celebru în epocă și prieten al compozitorului. Joachim a interpretat de altfel partitura la premiera absolută de la Leipzig, din 1879, cu Brahms însuși la pupitrul dirijoral. Cea de-a treia parte a concertului a servit ca sursă de inspirație pentru piesa "Don't Cry for Me Argentina", din musical-ul "Evita".

În cea de-a doua parte a evenimentului de la Sala Radio vă veți bucura de o partitură foarte cunoscută și apreciată: Simfonia fantastică, semnată de compozitorul francez romantic Hector Berlioz. Cu subtitlul "episod din viața unui artist", lucrarea redă trăirile unui artist care se otrăvește cu opium din cauza unei povești nefericite de iubire, simfonie despre care se spune că este inspirată de viața sentimentală tumultoasă a compozitorului însuși.

Leonard Bernstein spunea că aceasta este prima lucrare simfonică ce evocă senzațiile de reverie până la halucinație pe care le poate trăi un om. Berlioz mărturisea despre relația între muzică și dragoste: "Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre ce înseamnă iubirea."

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic și dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franța) și Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a dirijat orchestre prestigioase, ca Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. La invitația dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.