ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

'Pianul Călător' și-a încheiat excursia romantică

Publicat: joi, 21 Mai 2015 , ora 16.34
Aproape un turnir a fost Turneul Internațional Pianul Călător, ajuns în 2015 la cea a V-a ediție. Ca în poveștile romantice, pianistul Horia Mihail a purtat din nou o luptă pentru cucerirea publicului, pentru atragerea sa spre muzica de calitate și de mare sensibilitate, dar și pentru a-i face mai conștienți pe cei responsabili de necesitatea unei infrastructuri pianistice mai bune, chiar și în orașele foarte mici, unde evenimentele muzicale de calitate sunt foarte mult apreciate. La invitația Radio România, pianistul a pornit la drum pe 22 martie, a străbătut aproximativ 6000 de km, susținând 24 de concerte și recitaluri cu un repertoriu integral romantic, prestația sa fiind răsplătită de miile de spectatori cu îndelungi aplauze ale căror ecou s-a stins, după două luni pline de turneu, pe 20 mai, la Bistrița.

Turneul, un proiect Radio România, a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo .

În al cincilea an de călătorie, Pianul Călător, pus la dispoziție de Radio România, a fost lăsat în folosința comunității locale din Deva, oraș în care Horia Mihail a fost primit cu entuziasm și unde a susținut atât un recital cât și un concert cu orchestra.

Turneul Pianul Călător s-a oprit și în spații neconvenționale. Horia Mihail, însoțit de un pian de concert adevărat, a poposit în foișorul din parcul Herăstrău unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitația a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele lucrări romantice care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă.

La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute:

"A fost un turneu lung, cu foarte mulți km conduși. Au fost 24 de concerte și recitaluri, care au adunat un public extrem de numeros și entuziast. Lucru care nu poate decât să mă bucure, fiindcă, iată, ediția a cincea a acestei idei, care se numește Pianul călător, se pare că a confirmat faptul că acest proiect a devenit un brand. Sunt foarte bucuros că publicul din orașele noi pe care le-am vizitat pentru prima dată în cariera mea și anume, Luduș, în județul Mureș și Baia de Arieș în județul Alba, a fost extrem de entuziast și bucuros să mă primească".

Cu entuziasmul și aprecierile sale, publicul din Bistrița a fost cel ce a tras concluziile la acest final de turneu: "Orice instrument poate fi luat mai ușor în spate, dar pianul... greu. Și iată că se poate. Cu atât mai mult, să zicem, Pianul călător. Numai să ne închipuim este greu, dar iată că se și realizează." "Cred că s-a nimerit foarte bine. În această lună frumoasă, plină de flori, exact probabil că asta lipsea, pianul, ca să completeze peisajul extraordinar, cu sunetul lui." "Am văzut că a fost în localități chiar uitate de lume și este impresionant. Pentru că, în lumea de astăzi, în ziua de astăzi, e nevoie de cultură."

Amănunte pe www.pianulcalator.ro

Un proiect Radio România

Producători: Radio România, Radio România Cultural și Accendo

Coproducători: TVR 2 si Radio România Regional

Partener principal: ARCUB

Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking.

Transportator Oficial : DACIA

Parteneri: Athenee Palace Hilton, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov

Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov, Radio România Reșița, Filarmonica de stat din Timișoara, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale "Aurel Stroe" din Bușteni, Filarmonica de stat din Ploiești, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăria din Luduș, Casa de cultură din Baia de Arieș, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iași, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud. Parteneri media:, Radio România Actualități, Radio România Muzical, Teleradio Moldova, Radio România Chișinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro.