ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

'Vă place Tango?' Turneul pasiunii, marca Răzvan Suma, din nou pe scenele din România

Publicat: marți, 19 Mai 2015 , ora 12.36

O nouă ediție, cea ce-a doua, a Turneului Național "Vă place Tango?", un proiect Radio România, va avea loc în 9 orașe din România între 23 mai și 12 iunie 2015.

O premieră absolută în peisajul muzical românesc, este un turneu dedicat 100% tangoului, inițiat anul trecut de violoncelistul Răzvan Suma, alături de doi invitați care aduc cu ei atmosfera autentică a legendarei muzici originare din Argentina: Analia Selis, voce și Julio Santillán, chitarist și compozitor. Dacă prima ediție a însemnat 10 orașe și peste 7.000 de spectatori, în acest an cei trei muzicieni vor continua povestea itinerantă a legendarului tango la Dumbrăveni, Mediaș, Sinaia, Mogoșoaia, Deva, Reșița, Focșani, Galați și București.

"Vă place Tango?", episodul 2015, aduce o noutate de maxim interes în conceptul turneului: pe lângă aranjamentul inedit pentru violoncel, chitară și voce, repertoriul a fost extins pentru a cuprinde alături de piese celebre semnate de cei mai cunoscuți compozitori ai genului - Astor Piazzolla, Carlos Gardel și Sebastián Piana - interpretate în stilul tradițional original, creații compuse de Julio Santillán și o serie de tangouri din repertoriul de gen românesc. Iar scenografia a fost astfel gândită pentru ca fiecare concert să evoce, însuflețit de jocul scenic al Analiei Selis, atmosfera inconfundabilă a mahalelor din Buenos Aires și pe cea a localurilor bucureștene din perioada interbelică!

Cei trei artiști pornesc din nou la drum răspunzând prezent apelului și reacției extraordinare a publicului la succesul și anvergura primei ediții din 2014, când mii de spectatori s-au lăsat seduși de aceasta muzică și acest dans precum : "Un gând trist care se dansează, o alianță între grație și cruzime", după cum îl definea Borges.

Primul concert al turneului va avea loc sâmbătă, 23 mai, la Dumbrăveni, într-un moment cu o semnificație cu totul specială pentru istoria recentă a orașului: Casa de Cultură din Dumbrăveni, spațiul care va găzdui evenimentul, va fi inaugurată cu acest prilej, după două decenii de pauză de funcționare.

"Am fost foarte bucuroși de succesul de anul trecut și am decis ca anul acesta să reedităm această experiență, aducând elemente noi, de surpriză, cum ar fi includerea în repertoriu a unor tangouri românești foarte cunoscute, care sper că vor fi gustate de public în aranjamentul și în interpretarea noastră. Este o muncă destul de grea pentru noi, dar ne simțim foarte bine toți trei la repetiții și pe scenă, iar această bucurie și plăcere de a cânta sperăm că va fi simțită din plin de public. Sunt nerăbdător să ajung în fiecare oraș în parte și să ne reîntoarcem la Sala Radio din București unde va fi un concert cu și mai multe surprize", declară Răzvan Suma.

Cei trei muzicieni sunt nume bine cunoscute pe scenele românești și internaționale. Violoncelistul Răzvan Suma, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, a susținut sute de recitaluri și concerte în România și în străinătate. A evoluat, alături de pianistul spaniol Josu Okiñena, în săli prestigioase ca Auditorio Nacional de Madrid și Teatro Colon din Buenos Aires și a colaborat cu nume sonore ale scenei artistice internaționale: Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Originară din Argentina, Analia Selis a devenit în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci exotice din peisajul muzical românesc. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale de înaltă ținută artistică - concertele susținute în România de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto Nacional de Cuba. Analia este cunoscută publicului din România mai ales pentru promovarea inspirată, adesea cu elemente de scenografie autentică, a muzicii din țara ei natală, Argentina.

Compozitor, chitarist și orchestrator argentinian, Julio Santillán a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din întreaga lume. A început studiile muzicale în Argentina pentru a le continua ulterior la Berklee College of Music din Boston (Statele Unite). A lucrat, ca orchestrator și compozitor, pentru spectacole de teatru, filme, înregistrări și concerte live ale unor artiști de primă mărime din SUA și Europa. În abordările sale componistice, combină elemente ale muzicii tradiționale argentiniene cu jazz și muzică clasică.

Pentru mai multe detalii despre turneul național "Vă place Tango?" vă rugăm să consultați pagina web www.razvansuma.com.


ITINERAR:

23 mai, Dumbrăveni - Casa de Cultură, ora 19.00

24 mai: Mediaș - Sala Traube, ora 19.00

30 mai: Sinaia - Sala de concerte a Castelului Peleș, în cadrul stagiunii "Sunetul muzicii", ora 16.00

31 mai: Palatul Mogoșoaia, în cadrul Mogoșoaia Clasic Fest, ora 12.00

1 iunie: Deva - Centrul Cultural "Drăgan Muntean", în cadrul evenimentului "Ziua copilului din noi", ora 19.00

2 iunie: Reșița - Centrul Civic (dacă plouă, concertul se va desfășura la Teatrul de Vest), ora 19.00

4 iunie: Focșani - Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia", ora 19.00

6 iunie: Galați - Teatrul Muzical "Nae Leonard", ora 19.00

10 iunie: București - Sala Radio, ora 19.00


Un proiect Radio România

Producători: Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală "Analia Selis"

Co-producător: Radio România Regional

Eveniment susținut de Sensiblu

Partener oficial: BMW

Proiect cofinanțat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

Transportatori oficiali: Air France și KLM

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Actualități, Orchestrele și Corurile Radio România, TVR 2, România Liberă, Cațavencii, România TV, Hotnews.ro, Șapte Seri, Business Review, Revista Cariere, Forbes România, Ziarul Metropolis, 9 AM News, Kudika, Garbo, Urbo.ro, Media Trust.