ACUM:
13.00
Info buletin muzical
Știrile muzicale ale zilei.
Urmează: 13.05 Polifonii Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Apoi: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert Regal la Sala Radio

Publicat: luni, 4 Mai 2015 , ora 12.07

În continuarea tradiției instaurate în ultimele trei stagiuni de Radio România la Sala Radio, la începutul lunii mai, Orchestra Națională Radio vă invită la un eveniment de gală: CONCERT REGAL, programat în onoarea zilei de 10 mai - sărbătoare a regalității în România. Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanți ai Familiei Regale a României.

Vineri, 8 mai, ora 19.00, sub bagheta dirijorului RADU POPA - dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timișoara, aplaudat și pe scene importante din străinătate - veți asculta o capodoperă a repertoriului simfonic rus: Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră - Rachmaninov, supranumit de specialiști drept ultimul mare romantic.

"Încerc să îmi fac creațiile mele muzicale să transmită simplu și direct ce este în inima mea atunci când compun. Creez muzică pentru că trebuie să dau o expresie sentimentelor mele, exact așa cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile." - afirma marele compozitor, pianist și dirijor rus.

În ipostază solistică îl veți revedea pe pianistul HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, unul dintre cei mai apreciați pianiști români ai momentului, cunoscut publicului din întreaga țară mai ales prin turneele sale naționale: Pianul călător, Duelul viorilor (alături de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), Flautul de aur (alături de Ion Bogdan Ștefănescu) și Vioara lui George Enescu la sate (alături de Gabriel Croitoru).

Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al României, semnat de Eduard Hübsch. A doua parte a serii vă propune o întâlnire cu Simfonia în re minor, cea mai cunoscută lucrare orchestrală a compozitorului belgian César Franck, artist al cărui destin este unul inedit : și-a compus toate marile lucrări în ultimii 5 ani de viață, iar primul său mare succes și recunoașterea valorii sale au venit abia cu câteva luni înainte de dispariția sa. Fiind unul dintre marii organiști ai epocii, la una dintre bisericile pariziene, orga și, în general, muzica bisericească i-au influențat foarte mult compozițiile, străbătute de un puternic sentiment religios, specialiștii afirmând că partiturile sale trimit la atmosfera unei catedrale și au un efect de pace asupra ascultătorului.

RADU POPA este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul - Timișoara. După studiile la Universitatea Națională de Muzică București și-a continuat specializarea la Hochschule für Musik - Viena și s-a pregătit cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan.

Invitat permanent al orchestrelor românești (Filarmonica George Enescu - București, Filarmonica Transilvania - Cluj, Filarmonica Moldova - Iași etc.), Radu Popa și-a construit o carieră derulată între scenele de concert importante ale României și turnee în străinătate. De pe podiumul sălii "Giuseppe Sinoppoli" a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naționale Radio) până la renumitele săli KBS și Seoul Arts Center din Coreea de Sud - dirijând orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava - Rep. Ceha, Transilvania - Cluj și Banatul - Timișoara, Radu Popa dirijează concerte de o înaltă ținută artistică. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim ș.a. se înscriu între destinațiile în care artistul susține concerte. Este invitat permanent să dirijeze în cadrul Festivalului George Enescu (2007, 2009, 2011 și 2013). Totodată, i-a fost încredințat acompaniamentul finalei Concursului George Enescu - secțiunea violoncel, ediția 2011, la pupitrul Filarmonicii Banatul - Timișoara.

Pianistul HORIA MIHAIL a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări pe 4 continente. Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, calitate în care a susținut numeroase concerte la Sala Radio, dar și turnee în țară sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziția Mondială de la Shanghai în iulie 2010.

În aprilie 2011, artistul a susținut un turneu național de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat "Pianul călător - Pe urmele lui Franz Liszt", care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul l-a continuat printr-un al doilea turneu de aproape două luni în vara anului 2012. Horia Mihail a participat în ultimii ani la festivaluri precum Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Internațional "George Enescu", Festivalul internațional "Nopți pianistice" de la Chișinău. Proiectul "Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri" l-a adus alături de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru atât în 2011 cât și în 2012, iar proiectul "Cele trei dive" alături de celebrele cântărețe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu și Leontina Văduva la Iași, Cluj și Timișoara, în 2011. În stagiunea 2011-2012, muzicianul a susținut recitaluri și concerte la Berlin, Praga, Munchen, în Danemarca și Germania, dar și în Republica Moldova.

Recentele concerte și recitaluri ale pianistului Horia Mihail de la Ushuaia și Buenos Aires au fost primite cu minute în șir de aplauze, iar următoarele sale proiecte vizează concerte și recitaluri la New York. În septembrie 2014 Horia Mihail a susținut două concerte la Kuala Lumpur, alături de Orchestra Națională Radio și a fost invitat să participe în cadrul ediției a II-a a Festivalului Internațional RadiRo, concertând alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga și dirijorul Ondrej Lenárd.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com