ACUM:
12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 13.00 Info buletin muzical Știrile muzicale ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Bogdan Zvorișteanu cântă pe vioara Gagliano (1761) la Sala Radio!

Publicat: luni, 20 Aprilie 2015 , ora 11.46

Vineri, 24 aprilie, de la ora 19.00, Bogdan Zvorișteanu revine pe scena Sălii Radio împreună cu vioara sa de patrimoniu universal Gagliano (realizată în 1761) pentru a interpreta, alături de Orchestra Națională Radio, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră semnat de compozitorul francez romantic Camille Saint-Saëns. Cel de-al treilea și ultimul concert de vioară al lui Saint-Saëns a fost dedicat marelui violonist (și compozitor) spaniol Pablo de Sarasate, care a și interpretat de altfel lucrarea la premiera din octombrie 1880.

Concertmaestru al prestigiosei orchestre Suisse Romande (Elveția) - din anul 2002, violonistul Bogdan Zvorișteanu a ocupat anterior aceeași poziție la Orchestra Filarmonică din Santiago de Compostela (Spania) și la cea de cameră din Pforzheim (Germania), susținând recitaluri și concerte în Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia. Bogdan Zvorișteanu și-a continuat formarea muzicală începută la București la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstaad/Blonay - Elveția, unde a beneficiat de îndrumarea maestrului Alberto Lysy. Participările în numeroase concursuri internaționale, precum George Enescu (București), Tibor Varga (Sion), Leopold Mozart (Augsburg) și la Concursul Internațional din Geneva i-au adus de-a lungul anilor prestigioase premii și distincții.

Concertul se derulează sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care se bucură de o activitate foarte bogată la pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane și are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de operă și balet, numeroase lucrări concertante). Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat și Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonică a Teatrului Național din Praga, Orchestrele Radio din München și Budapesta, Orchestra Operei Naționale din Varșovia etc. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

Programul serii de la Sala Radio va mai include încă două partituri: celebra uvertură a operei lui Verdi - Nabucco și Simfonia Dante de Franz Liszt, cea de-a doua lucrare fiind interpretată cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia. Inspirată de "Divina Comedie", Simfonia Dante descrie călătoria lui Dante Alighieri prin iad și purgatoriu. Partitura a avut premiera absolută la Dresda, în noiembrie 1857, cu Liszt însuși la pupitrul dirijoral, și a fost neoficial dedicată prietenului său (și viitorului său ginere), compozitorul Richard Wagner.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com