ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Turneul ‚Pianul Călător’ ajunge la Pitești, Bușteni și Ploiești

Publicat: miercuri, 15 Aprilie 2015 , ora 10.40

Cea de-a V-a ediție a Turneului Pianul călător este în plină desfășurare. După lansarea de succes de la Galați, Horia Mihail a poposit în orașul său natal, Brașov, iar apoi a mers în Banat, la Reșița și Timișoara, unde spectatorii s-au bucurat din plin de sonoritățile pe care turneul le-a adus în orașul lor. Imediat după Paști, ajungând la Pitești, Bușteni și Ploiești, pianistul va reveni cu încântătoarele lucrări romantice din repertoriul de anul acesta.

Turneul Internațional Pianul Călător (22 martie - 20 mai 2015) este organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo și este susținut de Radio România.

Pentru Horia Mihail, Brașovul, orașul debutului său artistic este întotdeauna un punct important și emoționant pe harta turneelor sale. Aici împărtășește publicului sentimentele sale artistice dar și gândurile: "Este publicul meu, aș putea spune, fiindcă aici am debutat, aici locuiesc și aici sunt ca într-o familie, atât alături de colegii mei muzicieni, cât și de cei pe care îi cunosc personal, așa că n-aș putea spune că este un popas, ci este, poate, un punct de plecare. Pianul călător din acest an aduce orașe noi, voi debuta la Luduș, voi debuta la Baia de Arieș, orașe care nu sunt în circuitul obișnuit al artiștilor". (Horia Mihail)

Publicul îl apreciază în egală măsură: "Avem un solist de valoare în orașul nostru, duce faima Brașovului și pe alte meridiane, ne bucurăm că vine și acasă… Da, a fost frumos. A fost o seară minunată. Lume multă, foarte frumos", " Foarte frumos. Adică, eu l-am auzit cântând Liszt, l-am auzit cântând Mozart, dar parcă concertul ăsta a fost mai frumos", "Pentru dânsul obositor, pentru noi, deosebit", "Nu oricine ar face asemenea efort".

Un concert cu orchestra va avea loc în perioada următoare la Pitești, pe 16 aprilie, unde Horia Mihail va cânta cu Orchestra Filarmonicii sub bagheta lui Alexandru Ganea. Pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian și orchestră de Rachmaninov. Apoi, recitalurile de la Bușteni (19 aprilie) și Ploiești (20 aprilie) vor cuprinde cele șase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, vor continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt și se vor încheia cu Carnaval Op. 9 "Scènes mignonnes sur quatre notes" de Robert Schumann.

Și pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colțuri ale țării, dar și în obiectivul generos de a dărui unui oraș un pian de concert cu drept de folosință pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, ;Pianul Călător' pus la dispoziție de Radio România urmează să rămână pentru următorii ani la Deva, la finalul lunii aprilie.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării. La Tulcea și la Roman, pianistul se va reîntâlni și cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 și 2014. Itinerarul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvențele posturilor publice de radio.

ITINERAR:

22 martie, Galați, Teatrul muzical "Nae Leonard" - Concert cu orchestra

2 aprilie, Brașov, Sala Patria - Concert cu orchestra

7 aprilie, Reșița, Sala Lira - Recital

9 aprilie, Timișoara, Sala Capitol - Concert cu orchestra

16 aprilie, Pitești, Casa de cultură a sindicatelor - Concert cu orchestra

19 aprilie, Bușteni, Centrul cultural "Aurel Stroe" - Recital

20 aprilie, Ploiești, Sala Ion Baciu - Recital

21 aprilie, Sibiu, Sala Thalia - Recital

22 aprilie, Târgu Mureș, Sala Festivă a Liceului de Arte - Recital

27 aprilie, Luduș, Casa de cultură - Recital Pianul călător

28 aprilie, Baia de Arieș, Casa de cultură - Recital Pianul călător

29 aprilie, Alba Iulia, Casa de cultură - Recital Pianul călător

30 aprilie, Deva, Centrul cultural "Drăgan Muntean" - Recital Pianul călător

5 mai, București, Sala Radio - Recital

8 mai, București, Sala Radio - Concert cu orchestra

10 mai, Deva, Teatrul de artă - Concert cu orchestra

11 mai, Tulcea, Teatrul "Jean Bart" - Recital

12 mai, Roman, Casa de cultură - Recital

14 mai, Chișinău, Sala cu orgă - Recital

15 mai, Barlad, Pavilionul "Marcel Guguianu" - Recital

16 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

17 mai, București, Parcul Herăstrău - Recital Pianul călător

19 mai, Iași, Aula BCU - Recital

20 mai, Bistrița, Sinagoga - Recital

Eveniment susținut de Radio România.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo.

Coproducători: TVR 2 și Radio România Regional.

Partener principal: ARCUB. Sponsori: JTI, Sense, ALRO Slatina, Senia Music, Erste Private Banking. Transportator Oficial : DACIA. Parteneri: Nissa, Societatea de Muzică Veche, Hotel Pantex Brasov. Parteneri culturali: Orchestrele și Corurile Radio România, Teatrul muzical "Nae Leonard" din Galați, Filarmonica de stat din Brașov, Radio România Reșița, Filarmonica de stat din Timișoara, Filarmonica de stat din Pitești, Centrul de proiecte culturale "Aurel Stroe" din Bușteni, Filarmonica de stat din Ploiești, Filarmonica de stat din Sibiu, Liceul Vocațional de Arte din Târgu Mureș, Casa de cultură din Luduș, Primăria din Luduș, Casa de cultură din Baia de Arieș, Casa de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, Primăria municipiului Alba Iulia, Casa de cultură din Deva, Asociatia Culturală DevART, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Teatrul de artă din Deva, Filarmonica de stat din Cluj, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primăria din Tulcea, Casa de cultură din Roman, Primăria Municipiului Roman, Scoala de muzică Sergiu Celibidache din Roman, Radio Chișinău, Sala cu orgă din Chișinău, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad - Pavilionul Marcel Guguianu, Filarmonica de stat din Iași, Societatea de concerte Bistrița, Centrul județean pentru cultură Bistrița-Năsăud. Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Chișinău, România TV, Media Trust, România Liberă, Cațavencii, Observator Cultural, Revista Tango, Șapte Seri, Bussines Review, Ziare.com, Accent TV, agentiadecarte.ro, Teleradio Moldova.