ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Concert Beethoven-Brahms cu dirijorul Julien Salemkour și pianista Mirabela Dina

Publicat: luni, 30 Martie 2015 , ora 11.56

Vineri, 3 aprilie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio vă propune un concert cu doi invitați de marcă: evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului francez Julien Salemkour, care a fost între 2000-2012 asistentul celebrului Daniel Barenboim,la Opera de Stat din Berlin, iar la pian o veți aplauda pe artista de origine română Mirabela Dina. Cu o carieră internațională spectaculoasă, pianista este laureată a premiului I la Buenos Aires - "Concurso internacional de piano Martha Argerich" (1999) - competiție ce poartă numele celebrei pianiste din Argentina, alături de care Mirabela Dina a avut șansa de a cânta pe scenă și de a înregistra un album.

Concertul de la Sala Radio vă propune trei lucrări ale celor doi mari "titani" ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Brahms. În prima parte a serii vă veți bucura de compozițiile lui Beethoven - Marea Fugă și Simfonia a VIII-a, penultima sa lucrare de acest gen. Începută în vara anului 1812 și definitivată în doar patru luni, Simfonia a VIII-a a avut premiera absolută la Viena, doi ani mai târziu (1814), fiind dirijată chiar de marele compozitor. În cea de-a doua parte a evenimentului veți asculta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră semnat de Brahms, care a fost un mare succes chiar de la premiera din 1881, de la Budapesta, unde Brahms însuși a fost solist.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin, Julien Salemkour a condus peste 200 de spectacole de operă și balet și concerte cu muzică simfonică. De-a lungul timpului, a fost dirijor invitat al unor prestigioase instituții precum Metropolitan Opera - New York, Teatro alla Scala - Milano, Semperoper - Dresda, Staatskapelle - Berlin și Orchestra Simfonică Radio - Berlin. În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim și prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Mozart. Julien Salemkour a susținut atât rolul de dirijor cât și pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de țări din toată lumea.

După câștigarea mai multor premii la concursuri internaționale, din 1990 pianista Mirabela Dina a început să concerteze pe scene din străinătate: în Marea Britanie, Italia, Franța, Germania și S.U.A. Anul 1998 a fost marcat de un dublu debut la Berlin: la Berliner Philharmonie (Filarmonica din Vest) - alături de orchestra Deutsche Symphonie - și apoi în Konzerthaus am Gendarmenmarkt (Sala Filarmonicii din Est), unde Mirabela Dina a interpretat chiar Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră - Brahms. După câștigarea premiului I la Buenos Aires - "Concurso internacional de piano Martha Argerich" (1999) a fost invitată mai întâi la Montréal și au urmat apoi recitaluri la Herkulessaal - München, Beethovenhaus - Bonn, Tonhalle - Zürich, apariții în festivalurile din La Roque d`Anthéron (Franța), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae - Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia) etc.

În 2003, la festivalul de la Lugano (Elveția) a cântat împreună cu Martha Argerich (în concertul final) Suita din "Spărgătorul de Nuci", în versiunea pentru două piane (de curând apărută pe CD la EMI sub titlul "Martha Argerich and Friends"). În februarie 2007, Mirabela Dina a fost invitată să concerteze în celebra sală pariziană Pleyel în cadrul unui sfârșit de săptămînă dedicat lui Bach, unde a interpretat împreună cu Martha Argerich, Gabriela Montero, Mauricio Vallina, Gidon Kremer și Kremerata Baltica, printre altele și Concertul pentru patru piane și orchestră de Bach.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.