ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Corul de Copii Radio, în deschiderea Festivalului Evmelia din Grecia!

Publicat: marți, 24 Martie 2015 , ora 11.51

Cu o cotație internațională în continuă creștere, Corul de Copii Radio este tot mai prezent pe scene din străinătate! Ansamblul va prezenta în data de 26 martie 2015 concertul de deschidere al Festivalului Internațional de Muzică Evmelia, ediția a IV-a, care va avea loc la Volos, în Grecia, între 26 martie și 2 aprilie a.c. Festivalul are pe afiș orchestre, soliști, dirijori și formații muzicale din Serbia, Slovenia, Olanda, Japonia, Macedonia, Italia, Bulgaria, Polonia, Austria, Muntenegru, Bosnia Herțegovina și Grecia.

"Acest festival se deschide cu prezența Corului de Copii Radio, poate o prezență insolită pentru că la acest eveniment vin în general artiști tineri, în plină carieră, soliști și grupuri relativ restrânse. Noi suntem cel mai numeros ansamblu care participă la festival. Vor fi 50 de copii români pe scenă și a fost onorant din partea organizatorilor că au admis să venim cu formula aproape întreagă a formației noastre. Cred că o să fie ceva cu totul deosebit, am observat că există un mare entuziasm legat de sosirea noastră în Grecia." - a declarat Voicu Popescu, dirijorul ansamblului.

Sub conducerea lui Voicu Popescu, Corul de Copii Radio va avea 100% exclusivitate în programul de deschidere al Festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediția a IV-a a evenimentului. Concertul va prezenta, în prima parte, celebra compoziție pentru cor A ceremony of carols de Benjamin Britten. Partea a doua și piesa "de rezistență" va fi spectacolul multimedia Romanian Roots, un prilej pentru publicul internațional de a asculta piese de folclor, muzică sacră bizantină și piese semnate de compozitori români contemporani. Corul va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Festivalul Evmelia este unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale internaționale din Grecia: la primele trei ediții au participat artiști din 45 de țări de pe toate continentele, iar repertoriul, dirijorii, soliștii și orchestrele invitate îl recomandă ca fiind un festival european de primă importanță. Fiecare ediție a Festivalului a prezentat publicului o varietate de evenimente și genuri muzicale, de la concerte de muzică clasică și jazz la workshop-uri și rezidențe artistice pentru compozitori.

Corul de Copii Radio aniversează 70 de ani de activitate în 2015. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica și de Eugenia Văcărescu Necula, au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, care a devenit în timp o adevărată școală de educație prin muzică a tinerelor generații. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA și Canada au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene, de către Federația Corurilor din U.E. În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferențial către manifestări conceptuale și de cooperare culturală: Songbridge (Canada), Brundibar și Les Instants Sacrés (Franța), Voci d'Europa (Italia), Amadeus și Adiemus (România) și Strălucirile apei în România și Franța.

Participarea în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Evmelia, Grecia, deschide seria turneelor internaționale pe care Corul de Copii Radio le va susține în acest an aniversar: pe agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziției Universale Milano 2015), Lugano (Elveția) și München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internațional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.


Eveniment organizat de Radio România prin Orchestrele și Corurile Radio