ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Peter Feranec - de la Teatrul 'Mikhailovsky' din Sankt Petersburg - la Sala Radio!

Publicat: luni, 9 Martie 2015 , ora 14.31

Primul dirijor principal străin din istoria celebrului Teatru Bolșoi din Moscova, muzicianul slovac Peter Feranec este invitat să dirijeze concertul Orchestrei Naționale Radio, ce se va derula vineri, 13 martie 2015, 19.00, la Sala Radio. Programul serii este și el unul deosebit de atractiv: BEETHOVEN - Concertul în re major pentru vioară și orchestră, una dintre cele mai cunoscute partituri dedicate viorii și RACHMANINOV - Simfonia a II-a, a cărei premieră absolută a avut loc sub bagheta compozitorului însuși, la Sankt Petersburg, în februarie 1908.

Cariera lui PETER FERANEC a însemnat până în prezent o serie de poziții importante în instituții de prestigiu: a fost dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii din Sankt Petersburg, dirijor șef al Teatrului Național Slovac din Bratislava, dirijor invitat al Teatrului Național Ceh din Praga, dirijor șef și director muzical al Teatrului Mikhailovsky din Sankt Petersburg. După debutul pe scena Teatrului Balșoi din Moscova într-un spectacol de excepție al Nunții lui Figaro de W. A. Mozart, Peter Feranec a fost numit succesorul lui Alexander Lazarev, devenind astfel primul dirijor principal străin din istoria instituției.

Numele său este legat de colaborarea cu orchestre de valoare precum: Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestre du Capitol Toulouse, Opera din Zürich, Orchestra Simfonică din Moscova, Orchestra Filarmonicii din Oslo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Lisabona și Orchestra Gulbenkian din Lisabona ș.a. Artistul a colaborat, de asemenea, cu operele din Leipzig, Oslo, Toulouse, Moscova, Berlin, Frankfurt și multe altele.

Evenimentul de la Sala Radio va fi și un prilej de a o aplauda, într-unul dintre concertele beethoveniene, și pe tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care a fost distinsă, în septembrie 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigioasa competiție internațională Johannes Brahms (Pörtschach, Austria).În urma concursului organizat în februarie 2013 de Fundația Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a câștigat dreptul de a cânta pe vioara Giambattista Guadagnini, realizată în 1761 la Parma. În prezent, tânăra artistă urmează cursurile renumitei universități de muzică Felix Mendelssohn Bartholdy, din Leipzig.

Ioana Cristina Goicea a concertat deja ca solistă cu numeroase orchestre: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională și Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională de Tineret, Lüneburger Bachorchester, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker, Ansamblul Concertino etc., precum și cu toate orchestrele simfonice din România. Alte săli de prestigiu în care a fost apreciată sunt Wiener Konzerthaus, Great Hall of the Latvian Music Academy (Riga), Hamburger Rathaus - Kaisersaal (Hamburg), Kanematsu Auditorium (Tokyo). A primit, totodată, invitația de a interpreta un recital pe scena renumitei "St-Martin-in-the-Fields" - Londra, în 2015.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.