ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Acordeonistul francez Richard Galliano și Big Band-ul Radio, în concert la Sala Radio!

Publicat: joi, 26 Februarie 2015 , ora 10.53

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio: atât iubitoarele muzicii de calitate, cât și cei care doresc să le facă un frumos cadou muzical sunt invitați la concertul extraordinar pe care îl va susține la București acordeonistul francez Richard Galliano! Artistul este unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, ce a revoluționat percepția lumii asupra acordeonului, transformându-l într-un instrument "vedetă".

Dacă în iunie 2014 a fost aplaudat de o sală arhiplină în concertul care a închis stagiunea precedentă a Orchestrei de Cameră Radio, duminică, 8 martie, de la ora 19.00, Galliano revine pe scena bucureșteană, de această dată alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Programul serii va cuprinde o compoziție semnată de celebrul muzician argentinian Astor Piazzolla, devenit faimos mai ales datorită tango-urilor sale: Michelangelo 70. Relația între cei doi mari artiști, Galliano și Piazzolla, este una deosebită: în anul 1983 s-au întâlnit pe scena Comediei Franceze (Paris), punct de început al unei frumoase prietenii. De altfel, la îndrumarea compozitorului argentinian, acordeonistul a studiat îndeaproape rădăcinile muzicii franceze, a readus la viață întregul repertoriu tradițional de vals-musette, java, tangouri și a pus bazele unui nou curent muzical denumit "New Musette".

Concertul de Ziua Femeii de la Sala Radio va prilejui întâlnirea spectatorilor cu mai multe compoziții care poartă chiar semnătura lui Richard Galliano: Ten Years Ago, Teulada, Rue de Maubeuge, Tango pour Claude, Poème, Coloriage II, Giselle, Take eleven ș.a. În portofoliul compozitorului Richard Galliano s-au adunat peste 400 de lucrări create de artist sau în aranjamentul său.

Francez prin naștere, dar italian prin origine, Richard Galliano este interpret și compozitor, orchestrator și pedagog, cariera sa artistică construindu-se la întâlnirea între muzica clasică și de jazz. A început să studieze acordeonul la doar 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar în paralel a fost înscris la Conservatorul din Nisa, descoperirea jazz-ului și a acordeoniștilor brazilieni, în perioada adolescenței, marcând evoluția muzicianului. La 14 ani, Galliano își promite că îi va conferi acordeonului statutul de vedetă, de instrument solist-concertist, deziderat pe care îl atinge printr-o carieră extraordinară construită pe toate continentele.

La doar 23 de ani s-a afirmat în viața muzicală pariziană ca aranjor, dirijor și compozitor, iar printre vedetele muzicii franceze alături de care a cântat în concerte se numără: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco ș.a. Împreună cu acordeonul său model Victoria a înregistrat o serie de discuri, a susținut concerte și turnee, iar în 1996 a ajuns în SUA unde a înregistrat New York Tango, un disc multipremiat.

Întregul eveniment se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio: Ionel Tudor, compozitor și orchestrator extrem de apreciat și de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia "Tell Me Why" - Monica Anghel și Marcel Pavel). Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială : aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor și a devenit un orchestrator cunoscut și apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor și soliștilor români.

Din 1991 s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică ușoară, jazz și blues, recitaluri și gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internațional București, Festivalului Internațional "Cerbul de aur" - Brașov și pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică ușoară, ci și spre jazz, blues și chiar rock.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.