ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Dirijorul Mădălin Voicu și fiul său, pianistul Mădălin Voicu jr., alături de Orchestra Națională Radio!

Publicat: luni, 23 Februarie 2015 , ora 11.38

În continuarea tradiției muzicale inițiate de marele violonist Ion Voicu, fiul său, Mădălin Voicu - în ipostază de dirijor - și nepotul său, Mădălin Voicu Jr. - la pian - vă invită la Sala Radio, la concertul pe care îl vor susține vineri, 27 februarie, de la ora 19.00, alături de Orchestra Națională Radio.

Repertoriul serii va prilejui întâlnirea publicului cu trei compozitori: muzicianul italian din epoca barocului, Arcangelo Corelli, celebrul Mozart și, în cea de-a doua parte a serii, Haydn - unul dintre cei mai prolifici compozitori ai clasicismului, considerat "părintele simfoniei". Deși nu este cel căruia îi revine efectiv "actul de naștere" al genului, l-a dezvoltat la un nivel nemaiîntâlnit până la vremea aceea și a compus 104 simfonii!

Veți asculta așadar Sarabanda, Gigue și Badinerie - o suită de trei dansuri de epocă (Corelli), veți aprecia unul dintre concertele mozartiene - Concertul nr. 23 în la major, pentru pian și orchestră și seara se va încheia cu Simfonia nr. 85, supranumită "Regina" (Haydn). Supratitlul este datorat, pe de o parte, faptului că era creația favorită a Mariei Antoaneta, regina Franței la momentul respectiv, dar și prezenței, în partea a doua a lucrării, a unei romanțe franceze pe care o citează autorul.

MĂDĂLIN VOICU s-a apropiat de domeniul muzical inițial prin studiul viorii, a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, iar ulterior s-a dedicat artei dirijorale, de-a lungul timpului fiind îndrumat de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii "Oltenia" și al Filarmonicii "Paul Constantinescu", fiind totodată un invitat permanent al orchestrelor de profil din țară, iar concertele susținute în străinătate relevă aprecierea de care se bucură artistul și peste hotare. A susținut concerte alături de Orchestra de cameră "București", înființată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Științe, Arte și Litere.

Pianistul MĂDĂLIN VOICU JR. este absolvent al Facultății de Muzică din cadrul Universității Spiru Haret și a urmat apoi cursuri de măiestrie susținute de Tatiana Nicolaevna și Fausto Zadra la Universitatea Mozarteum din Salzburg. După debutul pe scena Sălii Radio, chiar la vârsta de 15 ani, Madălin Voicu jr. a susținut concerte atât în țară, cât și în străinătate. Astfel a fost invitat al instituțiilor de profil din București, Iași, Brașov, Ploiești, Satu Mare și Constanța. Turneele în străinătate i-au oferit prilejul de a concerta în Italia, Franța, Turcia și Austria.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pewww.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.