ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru la Carnegie Hall din New York, alături de violonista Anne Sophie Mutter

Publicat: marți, 10 Februarie 2015 , ora 17.07

Pentru oricare artist prezența pe afișul de la Carnegie Hall reprezintă un moment important al ascensiunii sale. Când pe același podium apare ca solistă și una dintre cele mai faimoase violoniste ale prezentului, atunci semnificația momentului pare să se amplifice.

Pe scurt: miercuri 11 februarie 2015 dirijorul Cristian Măcelaru - născut la Timișoara, dar școlit și afirmat în Statele Unite - se află pe podiumul auditoriului Isaac Stern de la Carnegie Hall din New York, solistă fiind Anne Sophie Mutter în concertul pentru vioară de Sibelius. Un moment aparte, într-o perioadă extrem de aglomerată a agendei acestui tânăr muzician cu o activitate intensă pe continentul american, el fiind și dirijorul rezident al prestigiosului colectiv simfonic din Philadelphia.

Cristian Măcelaru a mai fost pe podium la Carnegie Hall: a debutat acolo împreună cu Orchestra Simfonică din Miami, căruia i-a fost "cel mai tânăr concert maestru" din istorie, la doar 19 ani. Era așadar pe vremea când arcușul și violina constituiau vehiculul principal al carierei muzicale. Drumul dirijoral a fost unul mai puțin obișnuit pentru numeroasa sa familie în care fiecare cânta la un instrument iar premiile obținute, succesele adunate autentifică o carte de vizită în plină ascensiune. După premiul obținut la Concursul de dirijat Georg Solti din 2012 a urmat și o bursă Solti (valorând 25 de mii de dolari) din care a investit - după cum mărturisea într-un interviu - în propriul set de partituri cu "Messiah" de Handel, opus pe care l-a dirijat în decembrie trecut la Seatle.

Revenind la acest reper new yorkez de februarie, survolând biografia tânărului dirijor am aflat că nu se află la prima sa întâlnire cu Anne Sophie Mutter pe teritoriul american, iar actualul program a făcut parte și dintr-un amplu turneu al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze desfășurat în importante orașe germane în ultima parte a lunii ianuarie: Frankfurt, Koln, Nurnberg, Regensburg, etc. Seria celor 11 concerte cu acest ansamblu pe care le are în această perioadă Cristian Măcelaru continuă cu încă patru apariții pe teritoriul Statelor Unite până în 16 februarie, rolul solistic fiind preluat de Ray Chen, programul păstrând aceleași accente nordice: Sibelius - Nielsen.

În 20 februarie Cristian Măcelaru revine în Stagiunea Orchestrei Naționale Radio - transmisă în direct la România Muzical - cu o seară dedicată clasicismului, solist fiind Alexandru Tomescu.

Anca Ioana Andriescu