ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

S-a stins din viată pianistul Aldo Ciccolini

Publicat: duminică, 1 Februarie 2015 , ora 15.37

În 1 februarie 2015 a părăsit această lume un celebru pianist al secolului XX, Aldo Ciccolini, care în 15 august urma să împlinească respectabila vârstă de 90 ani.

Născut la Napoli, Aldo Ciccolini a devenit cetățean francez în anul 1969.

Aldo Ciccolini a fost considerat unul dintre cei mai mari interpreți ai muzicii franceze pentru pian, semnată de compozitori iluștri din țara sa de adopție: Camille Saint Saens, Maurice Ravel, Erik Satie, Jules Massenet, Claude Debussy. Rămân de asemenea memorabile interpretările sale conferite muzicii lui Franz Liszt și a unor creatori spanioli - Albeniz, Granada, de Falla.

Pe lângă prodigioasa sa carieră de pianist concertist, Aldo Ciccolini a fost un foarte apreciat profesor. A predat la Conservatorul din Paris până în anul 1988, unde l-a avut student, printre alții, pe Jean Ybes Thibaudet, un nume ilustru al pianisticii actuale franceze. De altfel, Aldo Ciccolini a susținut masterclasses până în ultimele momente ale vieții sale.

Din înregistrările lui Aldo Ciccolini puteți asculta la Radio România Muzical miercuri, 4 februarie, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii Arpeggio realizate de Monica Isăcescu.

Dumnezeu să-l odihnească!