ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Norma întruchipată de soprana Elena Moșuc, la Sala Radio!

Publicat: luni, 26 Ianuarie 2015 , ora 11.46
"NORMA", celebra creație a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales grație ariei "Casta diva" și datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viață vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuție de excepție, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Evenimentul reprezintă o continuare a tradiției instaurate la Sala Radio în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare final de ianuarie, un titlu de operă, în formulă de concert, cu artiști lirici de renume.

"Norma" - povestea emoționantă a unei preotese druide care își încalcă jurământul de castitate și moare din cauza iubirii pe care o poartă proconsulului roman - este una dintre operele romantice de o intensitate a libretului și a liniei melodice inegalabile. Acest lucru l-a determinat pe Wagner să elogieze creația lui Bellini: "Admir în Norma inspirația melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor celor mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creație de geniu".

Rolul titular va fi interpretat de soprana ELENA MOȘUC, care se bucură de o carieră de succes pe marile scene ale lumii. Printre recentele sale realizări se numără: Mimi ("La Boheme"), Norma și Maria Stuarda (din operele omonime) la Zurich și la Opera de Stat din Berlin, rolul principal din "La Traviata" la Scala din Milano și la Arenele din Verona, "Lucia di Lammermoor" la Deutsche Oper Berlin și la Théâtre du Capitole - Toulouse, Gilda ("Rigoletto") la Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Scala din Milano ș.a.

Cariera sopranei este legată în mare măsură de Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul în diverse roluri, precum Regina Nopții, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Gilda, Violetta ș.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaționale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) și în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cât și în SUA (la New York și Dallas), în Japonia, China și Coreea.

O altă prezență deosebită este și tenorul TEODOR ILINCĂI, de asemenea un "obișnuit" al scenelor lirice internaționale. A devenit în 2006 solist al Operei Naționale din București. S-a situat pe primul loc în cadrul concursului de tenori din Szczecin - Polonia (2008) și pe locul al II-lea la Concursul Internațional de canto "Francisco Viñas" din Barcelona (2010), distincție care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, în anul 2012.

Debutul său internațional, care a fost un veritabil succes, a avut loc în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera "MacBeth" (Verdi). În decembrie 2009 și-a făcut debutul la Opera Regală din Londra cu "La Bohème". Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale, se numără concertul din Valladolid - Spania, în 2011, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Teodor Ilincăi și-a desfășurat și își va desfășura activitatea pe scenele operelor din: Monte Carlo, Hamburg, Viena, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Toulouse, Barcelona, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Londra, Paris etc.

Îi veți aprecia de asemenea pe IULIA MERCA (mezzosoprană), JEAN KRISTOF BOUTON (bariton), EMANUELA PASCU (mezzosoprană), NICOLAE SIMONOV (tenor). Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijor: Dan Mihai Goia.

Mezzosoprana IULIA MERCA este în prezent solistă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.A obținut numeroase premii, dintre care amintim: Marele Premiu al Concursului Hariclea Darclée (2003), Premiul I la Festivalul Liedului Românesc (2003), Premiul I la Concursul Mozart (Cluj-Napoca, 2001). A urmat cursuri de măiestrie interpretativă cu Diane Soveiro, Anthony Spiry, Sona Ghazarian, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea. Repertoriul său este bogat și cuprinde numeroase roluri de operă și totodată lucrări vocal-simfonice.

Baritonul JEAN KRISTOF BOUTON s-a născut în Canada, însușindu-și primele noțiuni muzicale încă de la vârsta de 13 ani. Este absolvent al cursurilor universitare și de masterat ale Universității Naționale de Muzică București. Repertoriul său include rolul Malatesta - Don Pasquale de G. Donizetti, Escamillo - Elixirul dragostei de G. Donizetti, Don Giovanni - Don Giovanni de W. A. Mozart, Oreste - Orestia II de A. Stroe, Guglielmo - Così fan tutte de W. A. Mozart. Jean Kristof Bouton a fost distins cu Premiul Melos, precum și cu Premiul al II-lea la Concursul internațional Maeștrii artei lirice. Totodată a susținut recitaluri și concerte, abordând și repertoriul vocal-simfonic.

Mezzosoprana EMANUELA PASCU a abordat de-a lungul timpului roluri din cele mai diverse dintre care amintim: Amelia în La casa de Bernarda Alba de M. Ortega, Dido în Dido și Aeneas de H. Purcell, Ruggiero în Alcina de G. Fr. Händel, Rosina în Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Marcellina în Nunta lui Figaro de W. A. Mozart, Filipievna din Evgheni Oneghin P. I. Ceaikovski. Emanuela Pascu a absolvit cursurile de masterat din cadrul Universității Naționale de Muzică București și a fost beneficiara bursei CEE Musiktheater - Viena. Colaborarea cu Opera Națională București a început în anul 2012. Emanuela Pascu a susținut concerte și recitaluri și a fost distinsă cu Premiul al II-lea la Concursul Internațional Vocal din China.

Artist liric al Corului Academic Radio, tenorul NICOLAE SIMONOV a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București. Repertoriul său de operă include roluri în operele Homo videns de L. Dănceanu, Acis și Galatea, Alcina de G. Fr. Händel, Don Giovanni de W. A. Mozart, Ultimele zile, ultimele ore de A. Vieru. Totodată, repertoriul său vocal-simfonic include Messias de G. Fr. Händel, Requiem de W. A. Mozart, Magnificat de J. S. Bach, Requiem de R. Schumann.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.