ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Compozitorul Sabin Păutza, cu o frumoasă carieră internațională, dirijează la Sala Radio!

Publicat: joi, 15 Ianuarie 2015 , ora 9.50

Compozitor, dirijor, profesor, manager, sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin Păutza, care este invitatul special al concertului Orchestrei de Cameră Radio, programat miercuri, 21 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

A fost director artistic și dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viață al ansamblului. Sabin Păutza a dirijat în Europa, America și Australia pe scene celebre precum Carnegie Hall - New York, Santa Cecilia - Roma, Fr. Chopin - Varșovia sau Philharmonic Hall - Sydney. Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony și de compozitor - în program figurând și lucrarea sa Haiku. Numeroase distincții în țară și în străinătate stau dovadă a aprecierii compozițiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internațional de Compoziție de la Salt Lake City - Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziție (1994). Firma Swift Music Group din Statele Unite i-a editat pe CD seria Opera Omnia, până la această dată fiind lansate primele zece CD-uri.

În evenimentul de la Sala Radio, derulat sub bagheta lui Sabin Păutza, veți avea ocazia să ascultați o lucrare semnată de artistul român și două partituri aparținând lui Beethoven, respectiv lui Schubert.

Despre lucrarea sa, Mozart Fantasie, compusă cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor (1756-2006), Sabin Păutza mărturisește: "Am folosit aici câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale sale aparținând unor lucrări ca Mica Serenadă sau ale unor arii celebre din operele sale. Mi-am imaginat un fel de joc muzical în care aceste melodii atât de cunoscute sunt implicate într-un scenariu în care ele însele devin niște personaje pitorești într-o operă imaginară. (...) Mi s-a oferit aici ocazia de a exploata valențele inepuizabile ale melodiilor mozartiene în a fi răstălmăcite, ironizate, modificate în toate felurile, într-un dialog în care se remarcă odată mai mult geniul maestrului de la Salzburg."

În programul serii veți asculta de asemenea Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de Beethoven, cu participarea pianistului Lucian Velciu, care a susținut recitaluri pe diferite scene: Universitatea de Muzică Luxemburg, Sala Studio a Ateneului Român București, Muzeul Național George Enescu din Capitală, Muzeul de Artă din Constanța, Palatul Mogoșoaia, Castelul Peleș, Sala Radio ș.a. Concertul se va încheia cu Simfonia nr. 2, creație a lui Schubert compusă la vârsta de doar 17 ani și inspirată de o lucrare a lui Beethoven.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.