Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestrele și Corurile Radio România - On Air Din 1928

Publicat: marți, 22 Octombrie 2013 , ora 11.40

La Sala Radio - șapte evenimente muzicale marchează cei 85 de ani de la primul semnal Radio România.

"Alo, Alo, aici Radio București!" sunt cuvintele auzite pentru prima oară de ascultătorii români pe 1 noiembrie 1928, cu prilejul difuzării primei emisiuni a Societății de Difuziune Radiotelefonică, așa cum era denumit atunci serviciul public de radio, instituție ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

2013 este așadar un an aniversar ce punctează 85 de ani de istorie a radioului public, dar implicit și a Orchestrelor și Corurilor Radio România, întrucât Orchestra Națională Radio a luat naștere în același an 1928, din inițiativa și sub conducerea compozitorului Mihail Jora. Acesta a propus înființarea unui ansamblu care să interpreteze în direct diferite genuri de muzică și a fixat data primului concert de muzică simfonică în 30 noiembrie 1928, deschizând astfel prima stagiune muzicală Radio 1928-1929. Concertul a fost transmis în direct din studio-ul special amenajat, iar publicul l-a ascultat în fața aparatelor de radio. Până la inaugurarea concertelor cu public în studio avea să mai treacă ceva timp...

După ce în primăvara acestui an Orchestrele și Corurile Radio au oferit deja melomanilor o serie de evenimente dedicate acestei aniversări - cum ar fi turneele din China (Shanghai) și Republica Moldova (Chișinău), dar și concerte extraordinare la București, la finalul lunii octombrie și culminând cu data de 1 noiembrie, o întreagă săptămână de seri de sărbătoare este programată la Sala Radio.

Duminică, 27 octombrie (17.00), Orchestra de Muzică Populară Radio vă invită la concert, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraș. "85 DE ANI DE RADIOFOLCLOR" este genericul sub care se va desfășura evenimentul, în care veți aplauda interpreți renumiți ai scenei folclorice, alături de tinere talente descoperite și lansate de Radio România: Lucreția Ciobanu, Victoria Darvai, Domnica Trop, Ștefania Rareș, Gavril Prunoiu, Ionela Prodan, Constantin Enceanu, Cornelia Ardelean, Ion Ghițulescu, Elena Jurjescu Todi, Marcel Părău, Florin Ologeanu, Gabriela Tuță, Sebastian Stan, Ioana Ardelean, Zina Ghițulescu, Andreea Haisan, Paul Ananie, Ilie Caraș Letiția Boroi, Narcisa Băleanu, Ciprian Pop, Ștefania Strejescu, Ansamblul Burnasul-Alexandria etc. Invitat special al serii va fi Constantin Arvinte. Spectacolul este realizat cu sprijinul Televiziunii Favorit.

Începutul săptămânii ne propune un eveniment extraordinar dedicat unuia dintre cele mai prestigioase ansambluri corale din România: Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia. A doua formație muzicală apărută în existența Radio România, Corul Academic Radio a fost aplaudat pe scene din Germania, Bulgaria, Spania, Grecia, Cipru, Israel etc., a colaborat adesea cu orchestre de renume, sub baghete de prestigiu din țară și din străinătate. Luni, 28 octombrie 2013 (19.00), la Sala Radio, nu pierdeți concertul "UN SECOL DE FOLCLOR CORAL ROMÂNESC", o întâlnire cu cele mai frumoase și îndrăgite cântece tradiționale, ca " Ana Lugojana" sau "Iac-așa"! Piesele pe care le veți asculta surprind motive muzicale din folclorul autentic sau sunt concepute în manieră folclorică autohtonă, toate ilustrând pe deplin spiritul popular românesc. Își vor da concursul soliștii Eugenia Neagu, Cristian Mihail Paraschiv, Cornel Popușoi, Gabriel Bănică, pianista Carmen Sândulescu, violoniștii Liviu Ofițeru, Adrian Ilie, chitaristul Aurel Frangulea și Aurel Tănase, Valeriu David - percuție. Eveniment prezentat de Veronica Canelea.

Grație răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din 17 orașe din România în 2012 în cadrul turneului său de atunci denumit "Vă place Bach?", marți, 29 octombrie (19.00), unul dintre cei mai des aplaudați muzicieni români, violoncelistul Răzvan Suma, ajunge la București la capătul noului său turneu intitulat acum "Vă place... BRAHMS?".

Derulat între 8 și 29 octombrie în 13 orașe din România, turneul propune de această dată spectatorilor cele două sonate pentru pian și violoncel compuse de unul dintre "giganții muzicii clasice", Johannes Brahms. Artistul român a pornit în această călătorie muzicală însoțit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal - Maucotel - Fournier, creat la Paris în anul 1849 - și de pianistul Josu Okiñena, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică.

Miercuri, 30 octombrie (19.00), un alt eveniment de neratat este programat pe afișul Sălii Radio! O seară specială de arii și duete baroce, oferită de Orchestra de Cameră Radio și doi invitați de marcă al căror nume nu mai are nevoie de nici o prezentare. Veți avea șansa de a o aplauda pe mezzosoprana Ruxandra Donose, care a fost solistă a Operei din Viena și se bucură de o carieră impresionantă pe toate scenele lirice europene și contratenorul Cezar Ouatu, cunoscut publicului român mai ales prin participarea la EUROVISION 2013, de asemenea un muzician cu o biografie artistică ce cuprinde cele mai importante teatre lirice. Repertoriul serii vă propune apreciate fragmente ale celor mai mari creatori ai muzicii baroce: Händel, Bach, Monteverdi, Gluck, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea.

Orchestra Națională Radio revine în fața publicului în cadrul Săptămânii Radio România 85 prin concertul prezentat joi, 31 octombrie 2013 (19.00), o sărbătoare a instituției transformată într-o sărbătoare a muzicii prin cei patru artiști reuniți pe scenă! Rareori veți avea ocazia de a vă bucura, într-un singur eveniment, de artiști ca dirijorul Cristian Mandeal, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail, cei trei fiind soliști concertiști ai Orchestrelor și Corurilor Radio România. Programul nu putea fi decât unul deosebit: suita Tablouri dintr-o expoziție (Musorgski - versiunea orchestrată de Ravel), Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian, și orchestră semnat de Beethoven și compoziția enesciană Suita pentru orchestră nr. 1 în do major.

Vineri, 1 noiembrie (19.00), chiar în ziua ce marchează efectiv cei 85 de ani de radiodifuziune în România, Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la București al turneului național Vioara lui George Enescu (ediția a II-a), susținut de violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail. Gabriel Croitoru a obținut prin concurs dreptul de a cânta pe vioara Guarneri ce a aparținut lui Enescu, care se află în administrarea Muzeului Național "George Enescu". Conceptul turneului este unul cu totul special : dacă de obicei privilegiații evenimentelor artistice importante sunt locuitorii marilor orașe, cei doi muzicieni au ales să ducă fascinația muzicii clasice mai departe, în locuri lipsite de viață artistică, în satele din România. Programul serii înseamnă lucrări semnate de : Beethoven - Sonata nr. 8 în sol major pentru pian și vioară, Enescu - Impromptu concertant în sol bemol major pentru vioară și pian, Ravel - Tzigane, rapsodie de concert, Tartini - Sonata în sol minor pentru vioară solo - "Trilul diavolului" și Chausson - Poemul pentru vioară și pian.

Analia Selis, solista de origine argentiniană aplaudată pentru prima oară de publicul din România în 2004 la Festivalul Internațional Cerbul de Aur și apoi în cadrul unui mare număr de concerte solo, revine pe scenă după o scurtă pauză în activitatea sa artistică, datorată noii ipostaze de... mămică! Duminică, 3 noiembrie, 19.00, Analia Selis vă propune un frumos concert alături de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. În prima parte a evenimentului, solista va cânta alături de doi invitați speciali: chitaristul argentinian Julio Santillan, special sosit la București pentru concert și violoncelistul Răzvan Suma, alături de care Analia Selis a mai conceput câteva proiecte speciale. Un repertoriu care nu vă va lăsa așezați pe scaun și vă va provoca la dans este pregătit pentru eveniment : folclor latino-american, muzică din Brazilia, cântece în spaniolă și portugheză, seară din care nu putea lipsi tango-ul argentinian.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.