Arhivă : Evenimente Înapoi

S-a stins din viață maestrul Marin Constantin...

Publicat: duminică, 2 Ianuarie 2011 , ora 13.04

...una dintre cele mai reprezentative personalități ale muzicii corale românești. Artistul ne-a părăsit sâmbătă, 1 ianuarie 2011, cu puțin timp înainte de a împlini 86 de ani. Fondatorul Corului Național de Cameră "Madrigal", ale cărui baze au fost puse in 1963, Marin Constantin s-a născut in localitatea Urleta, județul Prahova, in 27 februarie 1925. A absolvit Conservatorul din București in 1949 urmand, în paralel, cursurile Facultății de Filosofie, specializarea Pedagogie-Psihologie. A fost doctor in muzicologie și filosofie a muzicii (1985). A debutat ca dirijor de coruri studențești și de amatori (1949-1953). Din 1954, a fost șeful sectorului muzical in Casa Centrală a Creației Populare, director general și dirijor al Ansamblului Tineretului din Romania (1951-1974), secretar al Consiliului muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi conferențiar la catedra de dirijor de cor la Conservatorul bucureștean (din 1960). Între 1966-1969, Marin Constantin a ocupat funcția de directorul general al Operei Naționale București.

Înainte de toate, însă, maestrul Marin Constantin a făcut istorie ca părinte al Corului Național de Cameră Madrigal, ansamblu de excepțională valoare, cu profil incondunfabil, la conducerea căruia muzicianul a susținut peste 3500 de concerte in țară și in străinătate.
Marin Constantin a înregistrat zece discuri sub genericul "Arta construcției și interpretării corale", CD-uri și DVD-uri in compania Corului Madrigal, filme documentare.

Contribuția în domeniul muzicii corale, ca dirijor și compozitor, i-a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții: premii la Concursul Internațional al Festivalului Mondial al Tineretului (București -1953, Moscova -1957, Viena -1959), Premiul Criticii Muzicale Germane (Germania, 1971), "Il Sagitario d'Oro" (Italia, 1976), Diploma de onoare și Premiul "Grand Due Adolf" (Luxembourg, 1979), Premiul excepțional A.T.M. (1983) pentru tratatul "Arta construcției și interpretării corale" (1983), titlul de "Ambasador UNESCO al Bunăvoinței" (1992), titlul de "Doctor Honoris Causa" al Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca (1994), "Crucea Patriarhală a Sf. Sinod" din România (2000). Pentru întreaga activitate, Marin Constantin este menționat in șapte ediții "Who's Who" din Anglia și America și în prestigiosul "The New Grove Dictionary of Music and Musicians".

Un ultim rămas bun își pot lua de la maestrul Marin Constantin cei care l-au îndrăgit și admirat marți, 4 ianuarie: trupul neînsuflețit al artistului este depus pe parcursul zilei la Ateneul Român. Tot acolo va avea loc miercuri, 5 ianuarie, între orele 10,00 și 12,00, un moment comemorativ  cu participarea Corului "Madrigal" și la care sunt așteptați reprezentanți ai Președinției, ai Patriarhiei Române, ai Universității Naționale de Muzică București. Vor vorbi despre personalitatea maestrului Marin Constantin muzicologii Viorel Cosma, Grigore Constantinescu,  compozitorul Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii, Hunor Kelemen. Slujba de înmormântare a maestrului Marin Constantin este programată tot miercuri, ora 12,00, la Biserica Boteanu iar înmormântarea - la ora 14,00, la Cimitirul Bellu Evanghelic din Capitală, pe Șoseaua Giurgului nr. 4.

Dumnezeu să-l odihnească!

Despre maestrul Marin Constantin ne-a vorbit maestrul Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio, fost membru al Corului Madrigal și, pentru o perioadă, dirijor secund al celebrei formații:

"Marin Constantin a fost un adevărat simbol al interpretării coral-dirijorale. Toți cei care am avut șansa să-l avem în fața noastră am învățat enorm meditând asupra sensurilor profunde ale muzicii. Marin Constantin și Madrigalul său au creat o veritabilă școală de muzicieni, în fapt, au zămislit istorie în muzica corală românească. Pentru toate aceste miraculoase daruri pe care ni le-a oferit cu generozitate în decursul anilor vom păstra mereu în minte imaginea vie a maestrului nostru, iubind, ca și dânsul, muzica corală în adâncimile ei. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!"

Tot despre maestrul Marin Constantin - Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, și el fost membru al Corului Madrigal:

"Madrigalul și Marin Constantin sunt pentru mine totul, pentru că acestora le datorez tot ceea ce am reușit să fac până în prezent și, mă refer acum, în primul rând, la legarea mea de muzica corală începând din 1973 când am fost selecționat pentru a intra ca tenor la Corul Național de Cameră Madrigal. Sub bagheta maestrului Marin Constantin am avut ocazia să interpretez cele mai importante creații ale compozitorilor români clasici și contemporani și am parcurs marile epoci creatoare din literatura universală de specialitate. Pentru mișcarea corală românească, Corul Madrigal și Marin Constantin, pentru că cele două nume nu se pot disocia, cred că au avut un rol extrem de important. De la lansarea conceptului de cor de cameră, atât de răspândit în ziua de astăzi, Madrigalul și-a manifestat originalitatea. Foarte importantă a fost acea înnobilare prin sensibilitate și înală performanță tehnică interpretativă acordate celor mai importante creații ale înaintașilor noștri. A stimulat și a lansat cele mai importante creații contemporane. De la Marin Constantin mi-am luat curajul de a folosi bagheta dirijorală ca mod de exprimare artistică. Pentru mine, Marin Constantin este un părinte spiritual. El s-a întors acolo de unde și-a luat lumina. Sperăm ca de acolo să vegheze ca muzica corală românească să fie la fel de valoroasă și în viitor."

O monografie a Corului Madrigal a alcătuit muzicologul Grigore Constantinescu, pe care l-am rugat de asemenea să evoce personalitatea fondatorului acestui ansamblu, maestrul Marin Constantin:

"Un cuvânt despre maestrul Marin Constantin ar trebui identificat cu un cântec, așa cum a fost întreaga sa viață, timp de peste opt decenii. Din cântec s-au alcătuit copilăria și adolescența sa, apoi spre cântec i s-au îndreptat visele de tinerețe, urmărind și învățând din arta celor mai înainte mergători ai artei corale universale și românești. De multe ori, ascultând și privind, am căutat să pătrund mai aproape taina acestei relații dintre maestrul dirijor și cor, sau mai bine zis oameni cântători. Nimic nu aparține tradiției didactice, academismului. Maestrul Marin Constantin are acest mare merit, de a fi fost un mare artist al României care a inovat în chiar miezul capodoperelor, dând, de altfel, un înțeles superior universalității simbolului de madrigal care, prin viziunea artei sale, a pătruns în toate epocile și stilurile de creație. Mereu am descoperit adevărul de simțire, cultul pentru perfecțiune ca principiu, judecata dreaptă pentru înțelegerea muzicii abordate. Maestrul Marin Constantin, de care acum ne despărțim cu un imens regret, a purtat stindardul luptei pentru fericirea celor ce trăiesc în preajma lor. A fost un cavaler al artei, a cărui faimă internațională vine din felul în care apără viața cu armele frumosului și binelui, îndeplinindu-și astfel o misiune de har nobil și mistic în dimensiunile unicității."

Ștefan Costache