Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la evenimentul cultural găzduit de Ambasada Marii Britanii în România

Publicat: vineri, 13 Octombrie 2023 , ora 14.21

Ieri seară, Ambasada Marii Britanii în România a găzduit un eveniment organizat de Agenția "Împreună" și dedicat comunității romilor. Mai multe detalii aflăm din reportajul realizat de Ioana Țintea.


Este cunoscut faptul că
Excelanța Sa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România este apropiat de muzică, iar pe parcursul celor cinci ani de activitate diplomatică în țara noastră, în calitate de Ambasador, a susținut și organizat diferite evenimente culturale. Așa a fost și ieri seară. În ambianța unei clădiri impunătoare din cartierul Primăverii, a avut loc o serată muzicală în care l-am urmărit pe pianistul Cătălin Răducanu, care ne-a oferit un moment din programul turneului național "Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor", care va ajunge în data de 24 octombrie și la Ateneul Român. L-am întrebat care a fost răspunsul publicului la această alăturare de timbruri instrumentale.

Cătălin Răducanu: "Răspunsul publicului a fost neașteptat de frumos. A fost un răspuns optim, pozitiv, de bun augur. Au primit extraordinar de bine îmbinarea acestor stiluri muzicale, dintre muzica clasică, repertoriul universal al literaturii pianistice... am cântat Chopin, Liszt, Albeniz, Debussy... cât și repertoriul de jazz, bineînțeles, și, de ce nu, folclorul autentic românesc pe care l-am abordat și l-am interpretat la țambal. Alăturarea acestor două instrumente i-a făcut mai entuziaști când au auzit schimbarea la țambal. Și tocmai acesta este scopul turneului, să arătăm că muzica este una, că muzica este un limbaj universal... să o arătăm într-un mod cât mai artistic, mai uman, mai simplu, mai autentic. Eu sunt pianist, dar îmi place să cânt și la acest instrument pentru că tata este un mare țimbalist. Publicul reacționează atât de frumos și sunt atât de încântați când cânt la acest instrument pentru că un pianist care cântă și la țambal cred că poate să fie ceva foarte interesant."

În continuare, alături de Cătălin Răducanu a urcat pe scenă chitarista Raisa Mihai. Cu această ocazie am vorbit cu tânăra interpretă despre muzică și despre cum poate ea contribui la distrugerea barierelor - bariere culturale, politice sau emoționale.

Raisa Mihai: "Îmi face o deosebită plăcere și onoare în același timp să mă aflu la acest eveniment extraordinar, care mă reprezintă și îmi reprezintă cultura până la urmă. Este o bucurie să observăm că în sfârșit avem o voce, că în sfârșit ne putem face auziți, văzuți. Eu am zis cândva ceva și am zis că arta nu are culoare, arta este un har, iar acolo unde este har nu există răutate. Fără disciplină cred că nu poți ajunge undeva departe în această meserie. Clar, asta contează cel mai mult."

Pentru că în această toamnă Andrew Noble își încheie misiunea în România ca Ambasador al Marii Britanii la București, l-am rugat să ne vorbească despre modul cum privește domnia sa importanța muzicii clasice în viața noastră de zi cu zi.

Andrew Noble: "Cred că pentru fiecare, tipul de muzică ce-l interesează este o chestiune personală. Pentru mine, e muzica clasică. Și pentru noi este o uvertură spre suflet să cântăm sau să auzim muzica clasică. De aceea, apreciem foarte mult Radio România Muzical și ceea ce faceți dumneavoastră. În aceste zile, e foarte important să avem împreună oameni din toate comunitățile, să facem muzică împreună. Acesta este un mod în care ne înțelegem fără folosirea cuvintelor, pentru că prin muzică exprimăm ceea ce avem în inimă. La București, sigur, a fost muzică mai formală. Când am fost în țară, am experimentat muzică de natură folclorică și cred că ceea ce este important în România este că fiecare român are muzica în suflet. Este o relație mult mai naturală decât veți găsi în Marea Britanie, din nefericire. Dar aici, la București, sigur, abia am terminat cu Festivalul Enescu, am fost la 12 concerte la un nivel extraordinar de bun, și cu orchestre românești, și cu orchestre din toată Europa, inclusiv Marea Britanie. Dar am asistat la multe coruri; sunt și patron onorific al Corului Vox Medicalis, care cântă la un nivel extraordinar pentru un cor de voluntari; și cu micul meu cor la Biserica Anglicană am făcut niște concerte reușite. Asta este o dovadă că fiecare dintre noi poate face muzică pentru ceilalți și pentru noi înșine."