Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: vineri, 6 Octombrie 2023 , ora 17.19

Joi, 5 octombrie, Ateneul Român și-a deschis porțile pentru noua stagiune a Filarmonicii "George Enescu" în ambianța unei săli pline și în prezența unor personalități precum doamna ministru al Culturii, Raluca Turcan:

"Se anunță o stagiune de excepție. Începutul este unul care aproape că nu te lasă să pleci din sala de concert, pentru că oferă o îmbinare între modern și clasic, între virtuozitate și romantism, încât cu siguranță îți creează sentimentul să revii."

Pe scena Ateneului Român au urcat Orchestra Filarmonicii bucureștene și Corul instituției, pregătit de Iosif Ion Prunner, cu José Cura în dublă ipostază, de dirijor și compozitor.

În debutul programului au fost interpretate selecțiunile Offertorium și Sanctus din "Requiem Aeternam" de José Cura, în care au putut fi urmăriți ca soliști sopranele Irina Ionescu și Cristina Vasilache, mezzosoprana Geanina Munteanu, tenorul Ionuț Popescu și basul Ștefan Lamatic, membri ai corului filarmonicii.

În continuare, sub cupola Ateneului Român, a răsunat Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră din creația lui Frédéric Chopin cu tânărul Alim Beisembayev în postură solistică. Interpretarea lui a fost recompensată cu îndelungi aplauze de către public, muzicianul, câștigător al prestigiosului Concurs Internațional de Pian de la Leeds, în 2021, oferind ca bis-uri "Dansul infernal al regelui Kașcei" din suita Pasărea de foc de Igor Strawinski în aranjamentul semnat de Guido Agosti și două pagini de Frederic Chopin - Preludiul op.28 nr. 7 în La major și Studiul op. 5 nr.2 în fa minor.

În pauza concertului, Marin Cazacu, directorul Filarmonicii "George Enescu" ne-a oferit câteva gânduri despre deschiderea noii stagiuni a instituției:

"Este o bucurie enormă să vezi că muzica este iubită, că artiștii sunt iubiți. Cu ocazia deschiderii acestei stagiuni, Filarmonica "George Enescu" își sărbătorește cei 155 de ani de existență, 135 de ani de la inaugurarea Ateneului Român. Muzica romantică, artiștii care sunt prezenți emoționează și au această conexiune cu sufletele oamenilor care sunt în sală.

Muzica este viață și viața este muzică."

Ultima lucrare din programul de ieri, de la Ateneul Român, a fost Suita simfonică "Șeherazada'' semnată de Nikolai Rimski-Korsakov, momentele solistice fiind interpretate de violonistul Rafael Butaru, concertmaistrul ansamblului.

La finalul serii, dirijorul José Cura, ne-a vorbit despre prezența sa pe scena Ateneului:

"A fost un concert foarte bun, intens, cu emoții puternice. Orchestra a cântat cu pasiune, mi-au transmis toată energia lor. Magia acesta se întâmplă când publicul reacționează așa cum a făcut-o în seara aceasta, deoarece el simte acest impact de energie de pe scenă și așteaptă finalul pentru da la rândul lui înapoi emoțiile. A fost un concert foarte frumos!"

Vă oferim alte impresii din public:

"A fost foarte frumos, mai ales că în seara asta a fost și deschiderea stagiunii. Și, de-acum încolo, o să avem numai surprize frumoase!"

"Pentru mine a fost prima dată. Din această perspectivă, a fost fabulos și locul, dar și concertul. Atât dirijorul, dar și pianistul s-au bucurat de ovațiile repetate ale publicului."

"Tânărul pianist… superb! Iar dirijorul… efectiv m-a încântat!"

"Totul a fost minunat! Solistul, dirijorul, repertoriul ales… a fost o încântare!"

"Nu cred că am cuvinte să spun. Sunt impresionată de tot ce am ascultat în seara asta. Am venit cu predilecție pentru asta în București și mă bucur din toată inima că e un început minunat pentru mine."

Reportaj realizat de Ioana Țintea