Arhivă : Cronici Înapoi

Triumful excelenței în muzica clasică - gala International Classical Music Awards (ICMA) la Wroclaw

Publicat: vineri, 28 Aprilie 2023 , ora 12.26


În 21 aprilie 2023 a avut loc la Wroclaw, în Polonia, a treisprezecea gală a laureaților premiilor ICMA - International Classical Music Awards. Aceste premii pentru prima dată decernate în 2011 continuă istoria premiilor MIDEM de la Cannes și au fost numite "Oscarul muzicii culte" de către presa internațională; în orice caz, sunt printre puținele premii discografică internațională decernate în baza unor criterii strict profesionale de un juriu independent alcătuit exclusiv din jurnaliști de specialitate, fără nicio implicare a caselor de discuri. Din juriu fac parte 20 publicații internaționale (reviste, radiouri, site-uri), printre cele mai cunoscute din Europa; din 2019, parte a juriului este și Radio România Muzical.

În fiecare an, se acordă premii speciale și premii pentru 16 categorii de producții audio și video. Parte dintre premianți pot fi ascultați în galele anuale ale laureaților.

În 2023, gazdă a fost National Forum of Music din Wroclaw într-o superbă sală de concert cu 1800 locuri dată în folosință în anul 2014. Este impresionant interesul acordat de autoritățile locale poloneze și de oraș, în general, pentru realizarea acestei săli de concerte care concurează cu alte asemenea construcții realizate în ultimii - o simfonie în alb și negru în foaiere, tonuri de pământ în săli. În total, sunt 4 săli - una dintre evenimente mari, 3 pentru muzică de cameră; și nu doar pentru muzică clasică, ci și pentru alte genuri, panourile acustice permițând modificarea acusticii sălilor în funcție de genul interpretat.

Gala decernării premiilor a avut loc în cea mai mare dintre sălile de muzică de cameră - președintele juriului, Remy Franck și Nicola Catto, de la revista italiană "Musica" au fost gazde.

De la ora locală 19.00, apoi, în sala mare NMF din Wroclaw, Orchestra Filarmonicii NFM, condusă de directorul ei muzical, Giancarlo Guerrero, a prezentat un inedit și ofertant program muzical, alături de parte dintre muzicienii premiați. Este neobișnuit un concert de aproape 3 ore și jumătate, cu un program eclectic,însă și o ocazie rară de a avea adunate într-un loc nume rezonante și lucrări dintre cele mai iubite.

Concertul a debutat cu un omagiu adus compozitorului-simbol al Poloniei, Frederic Chopin: pianistul Alessandro Marangoni, deținut al unui premiu pentru realizări deosebite pentru integrala lucrărilor pentru pian de Rossini, a interpretat convingător și cu un spirit liber Andante spianato și Marea poloneză op. 22.

Focuri de artificii apoi în momentul următor: partea a III-a din Concertul pentru vioară, pian și coarde de Nikolai Kapustin, soliști fiind cei doi muzicieni care au obținut Premiul pentru muzică de cameră - violonistul Tassilo Probst și pianistul Maxim Lando. O partitură cu spirit jazzy a unui compozitor ucrainean pe care sper să-l aud mai des interpretat în România, doi tineri muzicieni cu adevărat ieșiți din comun despre care vom mai auzi multe în viitor - într-un cuvânt, focuri de artificii.

Tânărul interpret al anului, violistul Sao Soulez Lariviere a impresionat apoi în Romanța op. 89 de Max Bruch - e atât de rar să poți asculta un violist care are performanța unui violonist...

Momente de neuitat, apoi, cu soprana albaneză Ermonela Jaho, Interpreta anului, care a interpretat o arie din opera Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea și Ombra di Nube de Licinio Refice. Ermonela Jaho nu este doar una dintre marile voci ale prezentului, dar și o actriță ieșită din comun, un muzician care are capacitatea de a transmite emoție la o intensitate ardentă; în plus, este un om de o delicatețe, naturalețe și modestie rare. Sala a ovaționat-o, cum era de așteptat.

Cel mai tânăr dintre premianți, violonistul Leonhard Baumgartner, în vârstă de 16 ani, este deținătorul Discovery award. Pare timid, însă se transformă total pe scenă - am ascultat o versiune foarte matură, extrovertită și liberă a celebrei Havaneze de Camille Saint Saens.

Premiul pentru muzică veche a revenit în 2023 ansamblului spaniol Capella de Ministrers, condus de Carles Magraner: a fost un moment insolit prezența acestor muzicieni care au interpretat pagini din repertoriul maurilor care cândva trăiau pe teritoriul Spaniei.

Și tot un spaniol a urcat apoi pe scenă, deținătorul premiului la categoria Solo: pianistul Josu de Solaun, solist al Rapsodiei de Joaquin Turina. Josu de Solaun are profunde legături cu România; este laureat al Concursului George Enescu, a interpretat integrala lucrărilor pentru pian de Enescu, vine des în România și este un fan al compozitorilor români, în general. Un pianist de mare calibru, care a strălucit pe scena de la Wroclaw.

Din 2023, juriul ICMA acordă și un premiu Claseek, tot pentru tineri interpreți - a revenit contrabasistului Marc Andre Teruel, care a încântat cu Elegia op. 24 de Gabriel Faure, piesă în original pentru violoncel și orchestră. Virtuozitatea interpretului a făcut ca, practic, să nu realizezi că el cântă la contrabas, nu la violoncel - un mare talent.

Premiul pentru Compozitorul anului 2023, care anul trecut i-a revenit românului Sebastian Androne, a fost câștigat de compozitorul elvețian David Hefti care a propus o lucrare scurtă: Con moto pentru orchestră.

Un moment mult-așteptat: evoluția celui care a obținut Lifetime Achievement Award - violoncelistul David Geringas. O viață dedicată muzicii, pornită sub auspiciile studiului cu Mstislav Rostropovici și continuată astăzi prin numeroșii discipoli - David Geringas a interpretat cu sensibilitate și măreție Kol Nidrei de Max Bruch, poate și ca un omagiu adus evreilor polonezi: în 19 aprilie, Polonia a comemorat 80 ani de la revolta evreilor polonezi din ghetto-ul de la Varșovia, cel mai important act de rezistență al evreilor în fața armatei nazite, în timpul celui de al doilea război mondial.

Concertul s-a încheiat în tonurile sărbătorești ale părții a patra din Simfonia concertantă op. 81 de Joseph Jongen, avându-l solist pe organistul Karol Mossakowski, deținător al unui premiu special propus de Orchestra NFM pentru această gală. Karol Mossakowski, un muzician de 32 ani, care este în prezent organistul bisericii Saint Sulpice din Paris și a fost artist în rezidență al Orchestrei Naționale a Franței (2019-2022), va apărea și pe scena Sălii Radio de la București, sâmbătă, 10 iunie, în cadrul unui inedit "Cine-concert".

A fost o sărbătoare a muzicii, cu adevărat; iar ceea ce m-a emoționat cel mai mult a fost legătura specială între filarmonica din Wroclaw și publicul său. Directorul, Andrzej Kosendiak, a dedicat premiul ICMA primit de NFM publicului, îndemnându-i pe toți să facă o poză cu trofeul; toți cei din public s-au ridicat în picioare, în semn de apreciere față de orchestra lor și premiul obținut - o stare nemimată de mândrie și apreciere pe care nu-l pot considera decât un exemplu de aplicat și la noi, acasă. Pe lângă exemplul construcției unei noi săli de concert, care la Wroclaw a schimbat, practic, ecologia culturală a orașului, și pe lângă exemplul funcționării și aspectului general al orașelor și aeroporturilor. Avem multe de învățat de la prietenii noștri polonezi...

Anul viitor, gala ICMA va avea loc la Valencia, pe 12 aprilie 2024.

Gala premiilor ICMA 2023 a fost transmisă în direct pe contul youtube Deutsche Welle și poate fi urmărită aici.


Galerie foto:




Cristina Comandașu