Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Debutul emisiei RRM la Iași; Opera Națională Română din Iași cu premiera spectacolului "Trubadurul" de Giuseppe Verdi

Publicat: duminică, 26 Martie 2023 , ora 20.13


Sâmbătă, 25 martie, a avut loc ultimul eveniment organizat de Radio România Muzical alături de principalele instituții muzicale din Iași, cu ocazia debutului emisiei postului pe o nouă frecvență dedicată orașului: 95,4 FM.
Mai multe aflăm din reportajul realizat de Lucian Haralambie.

Sâmbătă seară, la Teatrul Național "Vasile Alecsandri", Opera Națională Română din Iași a prezentat premiera spectacolului "Trubadurul" de Giuseppe Verdi. În regia lui Matteo Mazzoni și cu unul dintre cei mai experimentați dirijori atunci când vorbim de repertoriul verdian la pupitrul Orchestrei și Corului teatrului ieșean - David Crescenzi, ne-am bucurat de o seară reușită, plină de emoție. Distribuția a fost una echilibrată; la debut, doi tineri interpreți - tenorul Florin Guzgă, Manrico și baritonul Alexandru Constantin, Contele de Luna, alături de două dintre cele mai apreciate voci românești la nivel internațional - mezzosoprana Carmen Topciu - Azucena și soprana Cellia Costea, Leonora.

"De bun augur. Ansamblul este bine întocmit; o armonie între scenariu, partitura muzicală și interpretarea soliștilor. Îl apreciez pe bariton, care mi se pare un talent. O premieră bună, frumoasă" - Eugen Munteanu

"Este un decor așa de simplu... să te bazezi doar pe lumină... în comparație cu ani în urmă, când era o muncă imensă să faci o asemenea regie... Dar, e fantastic ce se vede! Nu mai spun și felul în care se interpretează - voci foarte bune. Într-un cuvânt, ireproșabil!" - Florin Blaj, profesor la Colegiul Național de Artă "George Apostu", Bacău

"Este un spectacol de excepție la toate compartimentele. Eu mă bucur foarte mult că Radio România Muzical, în sfârșit, un post de la București, se interesează de Iași, de Opera Națională din Iași. E un punct câștigat pentru Iași. Mă bucur tare mult pentru că sunt spectacole deosebite."

Spuneați mai devreme, un post de la București. Acum, Radio România Muzical e un post și de la Iași.

"Și de la Iași, da. Ne bucurăm foarte mult. Și Iași are formații și spectacole de foarte mare ținută. Numele meu este Ilie Gorovei, profesor și, în afară de asta, am cântat la operă. Această seară a fost și o ocazie de a-mi reaminti vremurile de altădată pentru mine."

"Il Trovatore este o fericire, un eveniment extraordinar. Noi, când ne raportăm la trilogia populară, în mijlocul acesteia se află această producție extraordinară pe care Giuseppe Verdi a conceput-o și a demonstat-o ca fiind o creație verdiană de înaltă clasă, la un moment de maturitate absolută a lui Verdi. Iașiul a demonstrat că poate, are potențial artistic, estetic, muzical foarte puternic, o conducere inteligentă, care a pus în scenă un spectacol extrem de greu, a cărui valoare s-a dovedit prin inteligența cu care a ales în primul rând cvartetul ăsta care e locomotiva spectacolului și, bineînțeles, asistat de o minte italiană. Maestrul Crescenzi și-a pus umărul să consolideze inteligența unui spectacol extrem de greu alături și de un regizor italian, care a avut inspirația să sugereze prin intervenția lui estetică și scenică ceea ce înseamnă evenimentul Trovatore în universul unei dinastii de Aragon care nu poate fi ignorată, în sensul că apare la un moment dat și în Italia. Dar, mai presus de toate, merită respectul Opera din Iași, conducerea operei și colectivul extraordinar de aici. Orchestra, într-o formă excepțională, pentru că a realizat o armonie perfectă între intrările comandate de dirijor și vocile foarte bune ale artiștilor care au fost pe scenă. Formidabil! Un eveniment excepțional! E greu Trovatore, foarte greu!" - Emil Popescu

Sunt opinii după spectacolul de sâmbătăseară de la Opera Națională Română din Iași, inclus în cadrul festivalului organizat de Radio România Muzical, în perioada 22 -25 martie, cu ocazia debutului emisiei postului pe o nouă frecvență dedicată orașului: 95,4 FM.

A fost o serie evenimente ce a reunit nume de rezonanță ale artei interpretative contemporane, muzicieni originari din Iași, dar și artiști care reprezintă Radio România, despre care a vorbit, la final, Cristina Comandașu, managerul Radio România Muzical:

"A fost o perioadă grea pentru noi, dar extrem de frumoasă cred pentru toți și, în primul rând, pentru public. A fost un mini-festival organizat de noi împreună cu principalele instituții muzicale din Iași, care a arătat ceea ce înseamnă de fapt Radio România Muzical. Adică valoare, tradiție, un reper și o față foarte frumoasă europeană a României. Eu sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care ne-au ajutat, artiștilor, pentru că a fost evident că fiecare dintre cei care au făcut parte din această aventură frumoasă a lansării frecvenței Radio România Muzical la Iași, mă refer la muzicieni, au făcut tot ce le-a stat în putință să fie totul bine, să performeze într-adevăr la cel mai înalt nivel. A fost o bucurie! A fost o sărbătoare! Sper ca toate lucrurile să continue la fel. Nu doar la Iași, dar pentru toată România. În curând, poate o să avem frecvență națională."