Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Melomanii bucureșteni au revenit la Sala Radio

Publicat: marți, 8 Iunie 2021 , ora 10.46


După aproape nouă luni în care la Sala Radio nu s-au auzit aplauze, emoția revederii a fost aproape palpabilă vineri, 4 iunie, când membrii Orchestrei Naționale Radio s-au întâlnit din nou cu melomanii bucureșteni. Programul serii a fost alcătuit din două opusuri bine-cunoscute și accesibile pentru publicul larg: Concertul nr. 21 în do major pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a VIII-a în si minor Neterminata de Franz Schubert.

Ca solistă a lucrării concertante, Sînziana Mircea a oferit un Mozart cu sunet plin, fraze lungi și o folosire a pedalei ce denotă o încercare de recontextualizare a Concertului nr. 21, ale cărui teme principale, de exemplu, și-au păstrat simplitatea și vivacitatea caracteristice stilului mozartian; au existat, de asemenea, momente de-a lungul partiturii în care s-au putut observa germenii limbajului beethovenian. Faptul că aceste tendințe ale textului au fost remarcate și puse în valoare indică faptul că am ascultat o artistă matură, cu idei bine ancorate în realitatea istorică a piesei interpretate. Prima jumătate a serii s-a încheiat cu două bisuri semnate chiar de Sînziana Mircea - Variațiuni pe teme din Carmina Burana de Carl Orff și Imagine Baroque pe teme de Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Haendel. Cele două lucrări au fost bine primite de public, scoțând în evidență abilitățile pianistice ale solistei. Una dintre surprizele plăcute ale serii a fost însuși publicul - am văzut un număr mare de copii și tineri, însoțiți de părinți sau bunici, o schimbare binevenită și mult așteptată atât de melomani, cât și de muzicieni.

Sub bagheta lui Lubnan Baalbaki, Orchestra Națională Radio a evoluat bine, atât în prima lucrare a serii, cât și în Simfonia a VIII-a Neterminata de Franz Schubert. Evident că trecerea de la Mozart la Schubert presupune un salt, însă atât în privința stilisticii romantismului timpuriu, cât și în privința formei și a limbajului muzicienii au fost bine pregătiți. Reacțiile publicului au fost călduroase, evident, după cum am putut afla după concert:

"Fantastic! Când am auzit că se pun în vânzare biltele, imediat ne-am gândit să luăm."

"A fost extraordinar, super! Chiar mi-a plăcut! E o experiență pe care aș vrea să o trăiesc din nou. După un an de nebunie, chiar a fost o experiență plăcută!"

"Concertul a fost extraordinar de frumos! Eu merg și la Filarmonică, dar i-au întrecut cu mult. M-am bucurat foarte tare! A fost o bucurie concertul din seara asta. Ne-a lipsit foarte mult. Dar se și vede pe public. A fost o încântare, absolut o încântare! Să sperăm că mai avem parte de așa niște seri."

"Una din marile bucurii pe care le așteptam de foarte mult timp. Aseară am fost la Ateneu... a început să intre în normalitate totul. Și, într-adevăr, programul a fost la nivelul pe care-l așteptam. Și interpretarea, de asemenea, la cel mai înalt nivel posibil."

"Superb concertul! În seara asta mi-am dat seama cât de mult ne-au lipsit, cel puțin mie, toate aceste concerte. Admir evoluția teribilă, îndrăznesc eu să spun, a Sînzianei. Este minunată! A cântat cu Tomescu cu câțiva ani în urmă în "Vară magică"; mi-a plăcut, dar de atunci până acum a evoluat teribil. Bravo ei!" - Dorin Ioniță, director general al Lanto Communication, organizatorul Festivalului "Vară Magică", vorbind despre concertul de vineri, 4 iunie, de la Sala Radio.

Având în vedere căldura cu care a fost recepționat acest prim concert, nu putem decât aștepta următoarele evenimente dedicate melomanilor bucureșteni, mai ales după o absență atât de îndelungată din sălile de concert.

Petre Fugaciu