Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională Radio revine pe scenă

Publicat: luni, 5 Octombrie 2020 , ora 13.06

Orchestra Națională Radio a deschis stagiunea 2020-2021 cu un concert susținut sub bagheta lui Duncan Ward. Alături de ansamblu, pe scena Sălii Radio a urcat violoncelistul Ștefan Cazacu.

După aproape opt luni în care orchestrele radio și publicul nu s-au întâlnit, primul concert din stagiunea 2020-2021, susținut de Orchestra Națională Radio a fost o întrevedere binevenită. Accesul publicului a fost permis la Sala radio pentru prima dată din luna martie a acestui an, când au fost suspendate evenimentele cu public din cauza pandemiei de coronavirus. În seara de 2 octombrie, măsurile preventive au fost, evident, prioritare - din capacitatea maximă a sălii, doar 267 de locuri au fost disponibile, conform reglementărilor. Publicul a fost alcătuit din melomani plini de entuziasm, o atitudine previzibilă, pe care am observat-o și la muzicieni.

Joseph Haydn a semnat ambele lucrări din programul serii; prima dintre acestea a fost Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel și orchestră, solist fiind Ștefan Cazacu, unul dintre semifinaliștii actualei ediții a Concursului Internațional „George Enescu”, la secțiunea „Violoncel”. În postură solistică, acesta s-a prezentat foarte bine - a avut un sunet îngrijit, paleta dinamică a fost diversă și folosită cu iscusință, iar relația cu ansamblul a fost caracterizată de naturalețe. Ca bis, acesta a oferit Bourrée-ul din Suita a III-a în do major de Johann Sebastian Bach.

Duncan Ward, dirijorul serii, s-a remarcat atât în prima lucrare, cât și pe parcursul Simfoniei nr. 96 'Miracolul' pentru consecvența stilistică și pentru conștiința structurii formale. Nu a fost, însă, primul concert în care tânărul dirijor a condus o orchestră ce revine pe scenă după o absență cauzată de pandemia actuală - în aceeași situație a dirijat și Orchestra Simfonică Londoneză, Capela de Stat din Dresda sau Orchestra Națională a Belgiei. După concert, acesta a vorbit despre colaborarea cu muzicieni care se întorc pe scenă, după o perioadă de izolare:

„Bineînțeles că sunt provocări, dar este de asemenea și o consolare, o bucurie și o binecuvântare că putem într-un final să ne întâlnim pentru a face muzică, publicul fiind alături de noi, ceea ce este crucial. Desigur, ar fi grozav dacă sala ar putea fi plină, dar chiar și avându-i pe cei care pot fi alături de noi te face să simți cum te ascultă, le simți energia și fericirea de a fi iar alături de noi, ceea ce e foarte important.”

A fost Duncan Ward, dirijorul care s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naționale Radio în data de 2 octombrie, vorbind după concert despre importanța publicului în sala de concert. În acest sens, vă reamintim că miercuri, 7 octombrie, are loc deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio.


Petre Fugaciu