Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul-eveniment "Medici pentru medici" susținut de Orchestra Medicilor

Publicat: miercuri, 26 August 2020 , ora 15.08

Luni, 24 august 2020, de la ora 20,00, pe esplanada Ateneului Român a avut loc concertul-eveniment "Medici pentru medici", organizat de Asociația Medicală Română și susținut de Orchestra Medicilor "Dr. Ermil Nichifor". Evenimentul a fost dedicat personalului medical implicat în lupta cu SARS-COV-2. Sub bagheta celui care conduce acest ansamblu, dirijorul Iosif Ion Prunner, orchestra a prezentat un program ce a cuprins creații ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Doru Popovici, Johann Strauss și Astor Piazzolla.


"Poartă mască, poți salva vieți!" - aceasta a fost deviza sub care s-a desfășurat concertul de luni seară, susținut de Orchestra Medicilor "Dr. Ermil Nichifor". Evenimentul a fost organizat de Asociația Medicală Română, în onoarea personalului medical implicat în lupta cu COVID-19 și prezentat de Marius Constantinescu. Fondată în 1857 și având ca primi membri personalități precum Nicolae Kretzulescu, Carol Davila sau Gheorghe Polizu, Asociația derulează acum Campania Națională de conștientizare și informare pentru a încuraja purtarea măștii sanitare, precum și o provocare în social-media "#Zâmbește cu ochii", căci doar cu o atitudine optimistă vom putea depăși această perioadă. Campania s-a lansat în cadrul evenimentului de luni seară, întrucât muzica este cel mai bun limbaj prin care ne putem adresa semenilor noștri, fiind, așa cum consideră concert-maestrul orchestrei, medicul nefrolog Mircea Penescu, un adevărat "esperanto al mileniului trei".

Am urmărit un program conceput exclusiv pentru orchestră de coarde, căci în această formulă se pot respecta mult mai ușor restricțiile impuse de pandemie. Medici apreciați și respectați în viața de zi cu zi, prezenți în ipostaza de muzicieni luni seară, pe scena amplasată în fața coloanelor Ateneului Român, membrii Orchestrei Medicilor "Ermil Nichifor" au dedicat colegilor de breaslă un program divers din punct de vedere stilistic și solicitant tehnic: "Aria pe coarda sol" de Johann Sebastian Bach, "Sinfonie" în do major de Antonio Vivaldi, "Mica serenadă" de Wolfgang Amadeus Mozart, "Codex Caioni", versiunea semnată de Doru Popovici, "Polka pizzicato" de Johann Strauss și "Libertango" de Astor Piazolla. Concertul s-a derulat sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, conducătorul acestei orchestre. În mod curent, ansamblul susține, în medie, 4 până la 8 concerte pe an, dar situația creată de pandemie a împiedicat acest lucru în ultimele luni; așadar, entuziasmul medicilor-muzicieni a fost mult mai evident de această dată. Zgomotul generat de traficul din jurul Ateneului nu a fost un factor intimidant pentru interpreții obișnuiți să-și desfășoare activitatea cu maximă atenție și dedicație. Conduși de Iosif Ion Prunner, interpreții au reușit să parcurgă cu sensibilitate programul care a debutat cu un Bach ce a îndemnat la introspecție, a continuat cu muzica solară a lui Vivaldi și a lui Mozart, încheind cu optimismul și bucuria dansului pe care le-am regăsit în lucrările semnate de Doru Popovici, Johann Strauss și Astor Piazolla.

La final, prof.dr. Mircea Penescu, concert-maestrul Orchestrei Medicilor "Dr. Ermil Nichifor", ne-a declarat: "Am reușit să realizăm un concert care, așa cum l-am definit, este cu totul special. Este un concert al medicilor pentru medici, este un concert dedicat activității absolut impresionante pe care, de șase luni, cadrele medicale, zi și noapte, o fac pentru a salva vieți omenești. Prin mesajul nostru muzical, de fapt, ne-am propus să aducem un omagiu medicilor din România, cadrelor medicale, tuturor celor care sunt înrolați în această luptă; o luptă nedreaptă, inegală, o luptă care a început să cam facă lumea să obosească. Era nevoie de un strop de speranță, un licăr de lumină, iar muzica, prin mesajul divin pe care-l aduce, cred eu, că reușește să transmită acest lucru: să treacă și prin măști, să aducă zâmbetul pe buze și să facă lumea să spere într-un viitor mai bun."

Prezent în public, și dr. Mircea Lupușoru, managerul Spitalului clinic Colțea, ne-a împărtășit impresiile sale: "Sublim! A fost superb, a fost deosebit! A fost un moment pe care poate chiar l-am așteptat și nu ne-am dat seama, un moment care ne umple sufletul și spiritul; ne hrănește. Sperăm să se mai repete, chiar aveam nevoie. Și nu numai eu, dar observ asta și la colegii mei."

Cronică realizată de Florica Jalbă