Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Zilele Muzicale Româno-Americane - a treia zi de festival la Sibiu

Publicat: luni, 6 Iulie 2020 , ora 10.18


Vineri, 3 iulie, la Sibiu au avut loc două noi evenimente din cadrul Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane. Corespondentul nostru Lucian Haralambie a participat la ambele și ne oferă informații.

A treia zi de Festival a început, de această dată, la Biserica Franciscană din Sibiu, cu un recital de orgă susținut de Vlad Vișenescu. Evenimentul a fost inclus și în cadrul Turneului Național "Orgile României" dar cu un repertoriu adaptat instrumentului din Biserică. Am ascultat partituri de Georg Muffat, Johann Sebastian Bach și Carl Philipp Emanuel Bach în versiuni extrem de bine pregătite de Vlad Vișenescu, un interpret tânăr, cu o tehnică de invidiat la doar 22 de ani, care a evoluat în fața unui public mixt, atât cu foarte buni cunoscători ai muzicii de orgă, cât și cu tineri melomani curioși.

"Publicul din seara asta a fost foarte, foarte cald și s-a văzut că a venit o pătură a melomanilor sibieni căreia îi este deja binecunoscută muzica de orgă. Instrumentul este unul inedit. Desigur, orga, ca instrument, cer un anumit repertoriu. A fost bine, dar se poate întotdeauna și mai bine."

Cum ți se pare festivalul, pentru că știu că ai fost în public toate zilele astea?

"Am avut plăcerea de a-mi asculta colegii de breaslă. E o inițiativă foarte binevenită mai ales în aceste vremuri grele, unde cu toate că avem nevoie să fim cât mai atenți cu sănătatea noastră și a celor din jur, avem și nevoia să congregăm și să ne bucurăm de muzică bună." - organistul Vlad Vișenescu la finalul recitalului din 3 iulie de la Biserica Franciscană din Sibiu.

În public a fost prezent și tatăl său - clarinetistul Emil Vișenescu: "E foarte specială situația în care mă găsesc. Să ai un copil artist nu e ușor. Am emoții mult mai mari decât dacă aș fi eu pe scenă și cred că prin asta trec toți părinții care au copii pe scenă. Sigur că este absolut extraordinară șansa pe care Vlad o are; pe de-o parte, pentru a descoperi minunatele instrumente care există pe teritoriul României și care trebuie puse în valoare, pentru că foarte puține știm de fapt despre acest tezaur pe care-l avem în țară. Avem sute de biserici cu sute de orgi. Ar fi extraordinar ca lumea să le cunoască și să pătrundă mai des în biserici să asculte acest instrument - o bogăție de culori, o bogăție de timbralități pe care n-o găsești decât la orchestra simfonică, ca să facem o paralelă cu registrele, minunatele culori, timbralități pe care le poți schimba. Deci, e o șansă pentru el, e o șansă pentru noi toți să sondăm acest tezaur pe care-l avem - material și spiritual - și cred că tocmai de asta avem noi nevoie astăzi. Toți oamenii, indiferent căror etnii, țări aparțin, culturi, confesiuni... nu contează... suntem toți în aceeași minunată lume pe care trebuie să o împărțim și de care trebuie să ne bucurăm."

Final de recital și o ploaie parcă programată, la Sibiu, de scurtă durată cât să nu descurajeze publicul, din nou numeros, adunat pe Esplanada Sălii Thalia. Am revenit așadar în fața scenei principale a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane de această dată pentru a-i asculta pe cei de la Traffic Strings. Muzică de jazz cu influențe rock și folclorice ne-au propus violoniștii Gabriel Gheorghe și George Preotu, violoncelistul Constantin Borodin, contrabasistul Săndel Smărăndescu, Vasile Răducu - la nai, pianistul Cătălin Răducanu, percuționistul Bogdan Constantin și liderul ansamblului - violistul Lucian Moraru.

"Mă simt chiar foarte bine și a fost un public foarte cald. Ne-am gândit să existe și muzică românească și muzică americană deopotrivă. Au fost prezentați și compozitori români, și compozitori americani, și folclor... Noi, de fapt, cam în toate concertele noastre încercăm să aducem în față folclorul românesc. Bineînțeles, stilizat; folclor românesc prin Enescu, folclor românesc prin Porumbescu sau Jora, sau Paul Constantinescu. Considerăm că ne reprezintă și ne face mare plăcere să aducem în lumită ethosul ăsta românesc." - Lucian Moraru

O a treia seară de festival ce a fost prelungită la insistențele publicului, unul care - trebuie să remarc - în aceste prime zile de festival m-a impresionat prin disciplina de care a dat dovadă și prin aprecierea aratată fiecărui artist care a urcat pe scenă, semn că tuturor ne era dor de evenimente, fie ele și în aer liber. Între cei prezenți seară de seară la festival a fost clarinestiul Radu Greluș:

"Cuvântul potrivit e diversitate, iar în circumstanțe, cred că a beneficiat de o anticipare crescută tot festivalul ăsta. S-a dat tonul la reînceperea vieții artistice. E o nuanță foarte plăcută, muzică româno-americană în Sibiu și mă bucur să iau parte la festivalul ăsta, să-mi ascult colegii... sunt mândru!"

Despre Festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane a vorbit și Tiberiu Cornel Drăgan, viceprimarul Municipiului Sibiu:

"Mă bucur tare mult că e primul festival după zilele acestea destul de tensionate prin care am trecut, ca toată lumea, foarte greu. Dar avem un director de filarmonică foarte dinamic și cu idei bune. Primul semn pe care l-am dat a fost acum o lună, când am reușit să facem afișele care cred că au atras atenția tuturor. După care am început să construim și am zis haideți să reușim să ieșim un pic în stradă, să dăm semnale că ne facem bine. Iar despre festival, sigur, ne bucurăm tare mult să ascultăm muzică live. Combinația pe care au pregătit-o e perfectă, cu concertele de muzică clasică de la ora 19.00 și relaxarea - pe terasă, e o relaxare chiar și cu măștile pe față. Eu mă bucur tare mult că am făcut acest pas."


POST:

Ultimele trei evenimente din cadrul ediției cu numărul 17 a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane de la Sibiu au fost recitalul susținut de Ilia Quartet și concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu dirijat de Tiberiu Soare în care solist a fost violoncelistul Răzvan Suma - sâmbătă, 4 iulie, și concertul trupei Suburbia 11 - duminică, 5 iulie. Toate pot fi urmărite pe pagina de facebook Radio România Muzical, în secțiunea video.