Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Amoroso' la Sala Radio

Publicat: luni, 9 Martie 2020 , ora 15.01


Primul concert de Mărțișor dedicat doamnelor și organizat de Radio România Muzical, sub titlul Amoroso, a reunit în seara de 8 martie 2020, iubitori ai muzicii camerale. Publicul a avut ocazia să se bucure de un program cu tematică de primăvară susținut de violonista Sarah Christian, pianista Mara Dobrescu și violistul Răzvan Popovici. Concertul a deschis o nouă serie de evenimente, Concertele Radio România Muzical, în care sunt invitați să evolueze muzicieni de prestigiu.

O lucrare apreciată de către public a fost prima secțiune a Sonatei nr. 5 op. 24 a Primăverii de Ludwig van Beethoven, interpretată cu avânt romantic de violonista Sarah Christian acompaniată la pian de Mara Dobrescu. Violistul Răzvan Popovici a impresionat prin interpretarea sentimentală a cunoscutei lucrări Salut d'amour de Edward Elgar, precum și prin sensibilitatea transmisă prin cele două aranjamente pentru violă și pian Chanson du matin și Chanson de nuit ale aceluiași compozitor. Din program nu au lipsit sonoritățile baroce - cei doi au interpretat în duet Passacaglia pentru vioară și violă după o temă de Georg Friedrich Händel, un aranjament al compozitorului norvegian Johan Halvorsen. O lucrare prezentată în premieră în România a încheiat programul concertului, Duo concertant pentru vioară, violă și acompaniament de pian de Rebecca Clarke, interpretat de cei trei muzicieni cu dezinvoltură și grijă față de detaliile partiturii. Bisul oferit în final, piesa nr. 2 dintr-o serie de 8 piese pentru vioară, violă și pian a compozitorului german Max Bruch, a încheiat evenimentul în aceeași notă sentimentală.


"Mi-a plăcut și mie, care fac parte din generația mai tânără, în egală măsură am văzut că a simțit la fel muzica și mama mea, deci pot să zic că este un lucru pe care doar muzica bună poate să îl facă."

"A fost un moment de început de primăvară deosebit, pe acorduri muzicale speciale, unele chiar inedite."

"Mi-a plăcut foarte mult! În ultimii ani am căpătat o plăcere deosebită de a asculta muzică de cameră în special și îl urmăresc pe Răzvan Popovici de câte ori am ocazia."

La final, ne-a vorbit și violistul Răzvan Popovici:

"Ce seară splendidă! Am sărbătorit cu succes doamnele din București - o încântare să avem atât de mult public care a ascultat un repertoriu rar auzit, extrem de intim, de elegant, de personal, îndrăgostit, desigur și... sunt extrem de bucuros că alături de Mara Dobrescu și Sarah Christian am avut această emoție pe scenă în această seară în Sala Radio."

Reportaj realizat de Larisa Scumpu