Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Program integral Beethoven la Ateneul Român cu pianista Elisabeth Leonskaja și Orchestra Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: vineri, 7 Februarie 2020 , ora 14.16

Joi, 6 februarie 2020, de la ora 19.00, renumita pianistă Elisabeth Leonskaja a revenit pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București aflată sub bagheta maestrului Horia Andreescu. Programul, integral Ludwig van Beethoven, a cuprins Uvertura Egmont op. 84, Concertul nr. 2 op. 19 în Si bemol major pentru pian și orchestră și Simfonia nr. 4 op. 60 în Si bemol major.

Dirijorul Horia Andreescu a optat pentru o construire cumpătată a pantelor dinamice în uvertura Egmont, dozând cu subtilitate până la atingerea nuanțelor impunătoare din punctele culminante.

Revenită pe scena Ateneului Român, pianista Elisabeth Leonskaja a încântat publicul prin tușeul rafinat, elaborând cu eleganță frazele, dar fără a se impune în mod deosebit din punct de vedere dinamic. Prin dialogurile muzicale purtate de pianistă cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră a căpătat un aspect aproape mozartian, caracterizat de un ton gingaș, în ciuda câtorva momente de timiditate.

În ceea ce privește Simfonia nr. 4, au fost subliniate elemente ce înclină către un caracter romantic, cu nuanțe mult mai bine evidențiate și mai diverse. Aici a contat și prestația instrumentelor de suflat din lemn, distribuite exemplar prin indicațiile lui Horia Andreescu, iar alegerea tempoului potrivit pentru buna desfășurare a discursului muzical a condus spre configurarea unui final plin de energie.

La finalul concertului, am cules câteva impresii din rândul publicului.

"Am mai văzut-o (n.r. pe Elisabeth Leonskaja) la Festivalul Enescu în cel puțin două ediții, dacă nu mă înșel. Ce m-a șocat acum ascultând-o, în special spre finalul primei părți, mi-a evocat reminiscență a ultimelor sonate, cred că din Hammerklavier. O pierdere, practic, în țesătura foarte încâlcită a pianului."

"A fost o seară deosebită și ne-am bucurat cu adevărat de un concert extraordinar. Știam că pianista din seara aceasta, doamna Leonskaja, este o prezență excepțională, dar ne-a impresionat încă o dată. Până acum nu am avut șansa, posibilitatea să o auzim decât pe casetă, pe CD, în concertele pe care le-am mai văzut pe youtube. E cu totul o altă experiență și ceea ce a transmis, sufletul pe care-l pune, se transmite cu totul altfel în sala de spectacol decât poți auzi la radio sau chiar în condiții excepționale acasă."


Reportaj realizat de Vlad Ghinea