Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert de gală la Ateneul Român

Publicat: luni, 20 Ianuarie 2020 , ora 15.39

Data de 18 ianuarie a reprezentat, anul acesta, un motiv de sărbătoare - împlinirea a 30 de ani de la întoarcerea în țară a Familiei Regale. Dintre evenimentele dedicate acestei aniversări, putem aminti dubla lansare de carte de la Cărturești Carusel din 17 ianuarie, sau concertul de gală organizat sâmbătă la Ateneul Român. Mai multe despre însemnătatea celui de-al doilea eveniment, precum și impresii de la invitații prezenți, aflați din materialul următor.


Împlinirea a treizeci de ani de la venirea în țară a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, a fost sărbătorită sâmbătă, 18 ianuarie 2020, printr-un concert de gală la Ateneul Român. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Majestății Sale Margareta, a Altețelor Sale Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Sofia. Despre semnificația acestui eveniment ne-a vorbit Andrew Popper, Șeful Casei Regale:

"Semnificația acestui concert este că marchează reîntoarcerea în țară a Familiei Regale, reprezentată prin prezența Majestății Sale Margareta, care a pășit pentru prima dată pe teritoriul României exact în această zi, acum 30 de ani. În momentul nașterii ei nu i s-a permis să vină în țară. Imediat ce această posibilitate a apărut, a venit aici și a marcat reîntoarcerea Familiei Regale în România și începutul unor activități foarte intense, întreprinse de către Familia Regală."

Concertul aniversar a fost deschis de un discurs al Alteței Sale Regale, Principesa Sofia, care a vorbit despre importanța reîntoarcerii Familiei Regale pe pământ românesc și despre rolul acesteia în sprijinirea activităților de reconstrucție a țării după 1989. Câteva amintiri despre acel moment ne-a oferit Danielle Maillefer, organizatoarea primei vizite a Majestății Sale Margareta în țară:

"Nu știam cum urma să fim primiți. Eram puțin speriată, pentru că am fi putut fi arestați și orice s-ar fi putut întâmpla apoi. Nu știam dacă urma să fim primiți cu bucurie. Ne-a avut în vedere presa internațională, care a intuit amploarea evenimentului mai mult decât presa locală din acea vreme. Atunci m-am liniștit, pentru că mă gândeam că cel puțin pentru faptul că ne-au observat, nu ni se putea întâmpla nimic. Apoi am petrecut zece zile aici, am vizitat mai multe locuri și a fost foarte emoționant."

Unul dintre momentele emoționante ale serii a fost interpretarea Imnului Regal de Eduard Hübsch, de către Camerata Regală și Corul Regal, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. În aceeași formulă, muzicienii au prezentat două lucrări vocal-simfonice dedicate încoronării: Zadok Preotul de Georg Friedrich Händel și Land of Hope and Glory de Edward Elgar. Din programul concertului au făcut parte și arii celebre, precum Aria lunii din opera Rusalka de Antonin Dvoűak, interpretată de soprana Valentina Naforniță, Vissi d'arte din opera Tosca de Giacomo Puccini, cu soprana Nelly Miricioiu, sau canțoneta Core'ngrato, interpretată de tenorul Teodor Ilincăi. Pe scenă au fost, de asemenea, prezenți ca soliști pianista Alexandra Dariescu și violonistul Remus Azoiței, care au oferit auditoriului, în interpretări al căror cuvânt de ordine a fost distincția, părțile a doua și a treia din Concertul nr. 21 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart și Introducere și Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns.

La final, Ioan Luca Vlad, avocat și membru al Consiliului Regal, ne-a împărtășit câteva impresii despre acest eveniment.

"Concertul este unul aniversar, se referă la cei 30 de ani de când Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a venit pentru prima oară în România. Știți că în momentul respectiv, regelui îi era interzis să vină în țară, motiv pentru care ea a fost, practic, primul reprezentant al Familiei Regale în România și și-a început activitatea socială și caritabilă. Acum, la 30 de ani, nu e doar o aniversare, ci și o mulțumire pentru cei care au fost atunci, în primul minut, alături de ea, pentru a reîncepe, practic, prezența Familiei Regale în România. Repertoriul mi s-a părut fascinant. Personal, mi-au plăcut cel mai mult Zadok the Priest și Land of Hope and Glory, pentru că sunt melodii preluate din repertoriul încoronărilor din Marea Britanie."

©Daniel Angelescu ©Cristian Coposesc

Reportaj realizat de Alexandra Scumpu