Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Beethoven 250 - la Sala Radio

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2020 , ora 23.37

Primul eveniment găzduit în 2020 de Sala Radio a fost concertul inaugural din seria specială pregătită de Orchestrele și Corurile Radio România pentru a aniversa Anul Internațional Beethoven, sărbătorit oficial în întreaga lume, la împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor.


Tiberiu Soare a dirijat ieri seară Orchestra de Cameră Radio în cadrul primului eveniment din suita Beethoven 250, iar prima lucrare din program a fost Uvertura Coriolan, urmată de două dintre creațiile devenite legendare ce poartă semnătura "Titanului de la Bonn", prima dintre ele - Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră - Imperialul. Invitat special al evenimentului de ieri seară a fost tânăra pianistă Adela Liculescu.

Pianistul Vlad Dimulescu a vorbit despre începutul seriei Beethoven 250:

"A început foarte sus. Pot să spun că este un cuplu deja sudat al Adelei împreună cu Tiberiu Soare și a ținut foarte bine publicul numeros din seara asta. Deci, din toate punctele de vedere, îl găsesc un succes. A fost în linia ascendentă a tinerei pianiste pe care o cunosc de foarte mult timp, de la primele ei apariții de la concursul Carl Filtsch de la Sibiu, unde am fost uimit... la 10 ani, cred că avea, a susținut acolo în concurs un adevărat recital de vreo 50 de minute. Am urmărit-o în decursul timpului atât în țară, cât și în transmisii din străinătate și pot să spun că este în momentul de față una dintre cele mai bune pianiste din generația sa."

În pauza concertului, spectatorii s-a reîntâlnit cu solistă serii, în cadrul sesiunii de autografe organizate de Editura Casă Radio în foaierul central al Sălii de concerte Radio, autografe acordate de Adela Liculescu pe CD-ul recent apărut la Casa Radio sub titlul "Moștenitorii României Muzicale", o concretizare editorială pe dublu compact-disc a proiectului de evenimente muzicale omonim semnat Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.

Concertul de ieri seară s-a încheiat cu lucrarea prezentată în premieră absolută în urmă cu 215 ani la Viena - Simfonia a 3-a - Eroica de Ludwig van Beethoven; o interpretare a Orchestrei de Cameră Radio și dirijorului Tiberiu Soare apreciată unanim de publicul de la Sala Radio, între ei numărându-se și actrița Jacqueline Bisset:

"M-a bucurat această seară dedicată lui Ludwig van Beethoven, un început bun al anului dedicat acestui mare compozitor și îmi place foarte mult Sala Radio. Dirijorul a fost plin de energie; m-a impresionat, iar solista a fost încântătoare. Calmă și cu un stil rafinat."

"Cum va continua seria Beethoven 250?" Este întrebarea la care a răspuns Liliana Staicu, managerul Orchestrelor și Corurilor Radio România:

"O serie Beethoven care s-a deschis cu un concert impecabil în această seară, susținut de Orchestra de Cameră Radio și Tiberiu Soare, cu Adela Liculescu. Bineînțeles că va urma o serie importantă Beethoven pe tot parcursul anului; așadar și în această stagiune, dar și la începutul stagiunii viitoare vor fi programe integral Beethoven, dar vom regăsi Beethoven și pe parcursul stagiunii în diverse alte combinații în cadrul programelor. Următorul program integral Beethoven va fi susținut de Orchestra Națională Radio pe 13 marie, cu Triplul concert, avându-i ca soliști pe Alexandru Tomescu, Răzvan Suma și Sînziana Mircea. Toate simfoniile de Beethoven vor putea fi ascultate pe parcursul acestei stagiuni. Vom avea un concert inedit în luna iunie, de asemenea cu Orchestra de Cameră Radio, în care dirijor și solist va fi David Grimal. El va interpreta Concertul de Beethoven pe care-l va și dirija. Stagiunea se va încheia cu un program al Orchestrei Naționale Radio dirijat de Sasha Goetzel, cu Misa solemnis, bineînțeles alături și de Corul Academic Radio."

Photo credit: Luciana Gingărașu


Reportaj realizat de Lucian Haralambie