Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Radio România - aniversarea de 91 de ani

Publicat: luni, 4 Noiembrie 2019 , ora 13.10

La 1 noiembrie 1928 au fost difuzate primele emisiuni radiofonice românești. În acest an, primele transmisiuni ale Radio România au fost aniversate cu un concert al Orchestrei Naționale Radio.

O orchestră bine pregătită, un solist dedicat și un dirijor capabil - astfel ar putea fi văzute ingredientele unui concert de succes. De acestea s-a putut bucura publicul vineri, 1 noiembrie, la concertul dedicat Zilei Radio România. Evenimentul a marcat 91 de ani de la primele transmisiuni radiofonice românești printr-un program spectaculos. Prima lucrare a serii a fost "Ringul" de Filip Lazăr, o lucrare scrisă în 1928; în aceasta am putut vedea atât influențele stilistice ale unor compozitori precum Serghei Prokofiev sau Igor Stravinski, cât și un limbaj propriu, de avangardă.

Cea mai apreciată lucrare a serii a fost, totuși, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, al cărui solist a fost Horia Mihail. Pianistul a semnat o versiune reușită a unui concert îndrăgit, interpretarea sa cucerind publicul.


- Lucrarea este deosebită, iar Horia Mihail, într-adevăr, a fost ca de obicei, o interpretare foarte frumoasă, foarte spectaculoasă, chiar.

- Este remarcabil. Am avut un sentiment de bucurie și o relaxare supremă. Muzica vindecă, muzica de ridică. Îmi place foarte mult Horia Mihail și, în general, toate concertele de la Sala Radio, pentru mine sunt o încântare. Sunt mulțumită în fiecare săptămână că am acest program să vin aici, să mă bucur de muzică.

- A fost cât se poate de potrivită combinația. Horia ne-a dăruit un concert, pe care l-a cântat impecabil, iar ce am auzit acum în partea a doua, Simfonia a III-a, a lui Saint Saens cu orga, a întregit un concert, care, cred că face cinste radioului. Dirjorul Cristian Oroșanu, pe care îl știm, a condus foarte bine orchestra, iar eu sunt absolut încântat.

- Concertul a fost foarte frumos. Noi venim cam în fiecare vineri la concert, cu ocazia Zilei Radioului. Foarte frumos și pianistul și bineînțeles, dirijorul.

- Foarte încântați de muzică. Mi-a plăcut foarte mult.


După pauză am ascultat Simfonia a III-a cu orgă de Camille Saint-Saëns, o lucrare ce i-a permis lui Cristian Oroșanu să-și dovedească aptitudinile interpretative. Prin gândirea frazelor și alegerea tempourilor, dirijorul a ghidat cu succes publicul într-un periplu sonor impozant- fapt ce a garantat succesul serii.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu