Arhivă : Cronici Înapoi

Neamț Music Festival - III

Publicat: duminică, 15 Septembrie 2019 , ora 12.07

Ziua a treia a Neamț Music Festival, inițiat și organizat de pianistul Daniel Petrică Ciobanu, ne-a propus două evenimente contrastante care au corespuns tematicii alese pentru ediția de anul acesta: Opus:2/2019 - Duality/Dualitate. Față în față, s-au aflat tinerețea și dorința de afirmare cu experiența și generozitatea.

Concert de caritate susținut de tineri pianiști selecționați pentru prima serie de Masterclass internațional de la Neamț Music Festival.

Sâmbătă 14 septembrie 2019, de la ora 11.00, la Sala Cinematografului "Mon Amour" a avut loc un Concert de caritate în care au evoluat participanții selectați la prima serie de Masterclass internațional oferită de artiști cu cariere în toată lumea dar și pedagogi de marcă, precum Petras Geniučas și Graeme McNaught.

Pentru aceste cursuri au fost selectați cinci tineri pianiști din toată țara aflați la început de drum dar deja deținători a numeroase premii naționale și internaționale: Uță Karina, Robert Creimerman (cel care alcătuiește și un Duo interesant cu violoncelistul Valentin Simion), Irisa Filip, Nil Mladin și Cristina Tomescu. Au fost acompaniați de Orchestra Grandissimo (formată din tineri muzicieni din Bacău, Piatra-Neamț și Roman) promovată și sprijinită de Liceul de Arte "Victor Brauner" din Piatra-Neamț (directoare Carmen Corlățeanu). Dirijor a fost Andreas Rădoi Mihăiță, absolvent al Universități Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Petre Andriesei, dar așa cum îi place să se prezinte - "un produs sută la sută marca Ovidiu Bălan". 

Jazz on the rocks/concert-eveniment

Așadar, tot sâmbătă, 14 septembrie 2019, dar de la ora 19.00, în Cetatea Neamțului s-a desfășurat un concert interesant, aflat tot sub semnul dualității. O dualitate între vechi-nou, între istorie și actualitate. Astfel, în decorul istoric al Cetății Neamțului au răsunat sonoritățile, ritmurile și armoniile pline de energie ale jazzului contemporan interpretat cu măiestrie de Omri Mor & Band, adică un trio alcătuit din pian, contrabas și baterie. Prezenți pe marile scene de jazz ale lumii, cei trei artiști, pianistul Omri Mor, contrabasistul Gilad Abro și bateristul Karim Ziad - care s-au reunit special pentru acest concert din România - au conceput un program fusion între clasic și contemporan. Demersul lor artistic a impresionat prin virtuozitatea și tehnica improvizației, absolut impecabile, dar și prin pasiunea cu care transmit muzica pe care o interpretează. Aplauzele călduroase, au dovedit faptul că, publicul a fost cucerit de piesele din repertoriul standand dar și de cele proprii, în care s-a remarcat acea combinație, extraordinar de reușită, între jazz-ul clasic și contemporan, cu vădite influențe arabo-andaluziene, ale vechilor melodii algeriene și ale ritmurilor nord-africane.

Și aș mai adăuga cuvinte de mulțumire echipei de tehnicieni ai firmei Fazioli, partenerul festivalului, care prin eforturile ei deosebite, pianul a fost adus în condiții optime în Cetatea Neamțului!

În ultima seară a Neamț Music Festival, duminică 15 septembrie 2019, de la ora 19.00, va avea loc Concertul de gală, susținut de patru binecunoscuți pianiști: Charles Richard Hamelin, Alexander Ullman, Lukas Geniusas și Vitaly Pisarenko, acompaniați de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeșelea. Patru soliști în patru concerte semnate de Frederic Chopin și Franz Liszt, într-un maraton pianistic aflat între virtuozitate și cantabilitate.

Și să nu uităm, începând din acest an, Neamț Music Festival a fost inclus în agenda celui mai important eveniment cultural din România - Festivalul Internațional "George Enescu".

Octavia Galescu