Arhivă : Cronici Înapoi
Conferinta de presa a Festivalului Enescu
Printre noutățile celei de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu se află noi formule de repertoriu, cum ar fi Mozart Week in Residence sau Operă în concert, spune Vladimir Jurowski, noul director artistic:
M-a interesat să aduc mai mult operă în București. Sunt dirijor de operă și consider că ar trebui să se audă mai mult acest gen în cadrul festivalului. Să nu uităm că opera era în trecut foarte populară, dar a devenit de-a lungul timpului elitistă, doar pentru cunoscători și melomani. Prin natura sa, opera este pentru toată lumea și cred că așa gândea și George Enescu când a creat Oedipe. Este motivul pentru care a ales mitologia greacă, care atinge și implică orice ființă umană. Cred că există un singur festival care poate concura cu Enescu, în ceea ce privește evenimentele muzicale și mă refer la BBC Proms din Londra. Aș spune că festivalul Enescu este versiunea central est-europeană a BBC Proms.
Dirijorul Lawrence Foster, fostul director artistic al festivalului, în perioada 1998-2001 a vorbit despre amploarea la nivel național pe care a dobândit-o această manifestare de-a lungul anilor:
Festivalul a parcurs un drum foarte lung. L-am transformat dintr-unul local, într-unul național, bineînțeles cu centrul la București. Voi dirija orchestra națională poloneză de radio, iar primul meu concert, în calitate de director artistic al acesteia, se întâmplă să fie chiar în cadrul festivalului, în data de 3 septembrie.
Bugetul din acest an este unul considerabil, a declarat ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz:
E ușor să faci o anumită manifestare, dar a mult mai greu s-o continui și s-o și ridici. Anul acesta, festivalul, aflându-se la ediția a 24-a, cu siguranță este, din punct de vedere al nivelului, cred că ediția cea mai ridicată. Aceste lucruri se văd și prin prisma celor care vor veni și vor încânta publicul, dar și din punct de vedere al costurilor festivalului. Dacă la ultima ediție, finanțarea a fost undeva în jur de circa 31 de milioane de lei, anul acesta, Ministerul Culturii a alocat festivalului, suma de 39 de milioane de lei.
Încă de la prima ediție, Radio România este alături de festivalul Enescu, în calitate de coproducător. Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical:
Cum aducem noi festivalul în casele românilor? Tot sunetul pe care-l veți auzi implicat în media, televiziune, radio este asigurat de Radio România, cu echipa noastră de profesioniști, cred că unici, încă, existenți în România. Cum aducem și ce aducem în casele românilor? Sunt aproape 70 de concerte pe care le propunem în direct, restul le înregistrăm. La Radio România Muzical puteți asculta, în direct, toate aceste concerte. Radio România Cultural, preia concertele de la Sala Palatului și de la Ateneul Român.
Spectacolele din Capitală vor fi completate de concerte în 10 alte orașe din țară, precum și în 6 orașe din afara țării, mai precis, Florența, Berlin, Liege, Toronto, Montreal și Chișinău.