Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. A început Vara magică

Publicat: vineri, 12 Iulie 2019 , ora 11.20

Ediția a opta a Festivalului Internațional Vară Magică a început miercuri, 10 iulie, cu un concert la Ateneul Român, sub bagheta lui Horia Andreescu. Programul integral Beethoven a fost oferit de una din formațiile de excepție ale peisajului muzical actual - Orchestra Virtuozilor din București, seara fiind deschisă cu 12 Contradansuri.

Centrul atenției a fost, însă, Serghei Malov cu o interpretare modernă a Concertului pentru vioară și orchestră în Re major. Dincolo de aspectele pur interpretative, noutatea propriu-zisă pe care o aduce solistul rus constă în cadența proprie din prima parte a lucrării: pe o vioară electrică, anumite setări ale unui pedalier îi permit să redea ritmul timpanului, intervențiile orchestrale sau chiar discursul solistic, polifonizat.

Reușita acestui experiment stă în faptul că nu există abateri stilistice, sintactice sau timbrale de la normele beethoveniene - cadența lui Serghei Malov este o improvizație în stilul clasic vienez. Singura schimbare este cea tehnologică - astfel de artificii erau imposibile în acel moment istoric, după cum explică solistul:

Am rămas, totuși, în limbajul clasic, nu am adăugat nimic acestuia, deoarece ar distruge concertul, dat fiind că urmează alte două mișcări, iar rezultatul ar fi o cadență acompaniată de concertul de Beethoven, ceea ce nu am dorit. Sunt și citate din cadența compozitorului, pe care eu improvizez, ceea ce e o provocare, deoarece nu o scriu - am un plan vag și încerc să îl urmez.

Seara s-a încheiat cu Simfonia a II-a, într-o atmosferă la fel de vivace și jovială ca la început - un start prielnic pentru o serie de evenimente estivale.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu