Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Duo Stoica alături de Kamerata Stradivarius în Festivalul Opera Open de la Plovdiv

Publicat: joi, 27 Iunie 2019 , ora 13.25

În perioada 8 iunie - 30 august 2019, la Plovdiv se desfășoară Opera Open - un festival cu o tradiție de 33 de ani, care aduce în fața publicului nu numai spectacole de operă și balet, ci și seri de jazz, muzică simfonică sau cross-over. Spre exemplu, atracția actualei ediții este spectacolul cu opera verdiană Otello din 26 iulie, cu tenorul Jose Cura în rolul titular.

Situat în centrul Bulgariei, Plovdiv este al doilea oraș ca mărime al țării. În 2019, Plovdiv a devenit primul oraș bulgar care deține titlul de "Capitală europeană a culturii", fiind înrudit, așa cum se obișnuiește, din 2007 cu localitatea italiană Matera - un oraș din Europa occidentală. "Peste două milioane de turiști urmează să viziteze Plovdiv în 2019", declară municipalitatea care are în plan peste 300 de proiecte și aproape 500 de evenimente în peste 70 de locuri din oraș. În această perioadă, atracția orașului este centrul vechi, cu străduțe pietonale înguste, care urcă și coboară, ducând pașii trecătorilor spre locuri încărcate de istorie. Nu degeaba Plovdiv este numit uneori și "orașul celor șapte coline". Unul dintre cele mai importante orașe din regiunea istorică Tracia, Plovdiv a păstrat multe rămășițe din antichitate, printre care odeonul roman, stadionul roman, complexul arheologic Eirene și amfiteatrul antic. Vechi de peste 2000 de ani, Amfiteatrul Antic a fost restaurat și poate găzdui, astăzi, spectacole și concerte la care pot participa aproximativ 3500 de spectatori. În acest loc, au fost invitați, pentru a doua oară consecutiv violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica, la invitația cărora am putut asista la concertul The sound of Stradivarius.

"Concertul pe care îl vom susține în această seară va fi într-o atmosferă foarte frumoasă, mai ales că avem și lumini speciale, de coloratură, ca pentru un eveniment special operistic. Chiar și la repertoriul pe care-l cântăm în această seară deschiderea va fi cu Fantezia Carmen de Sarasate pentru vioară și orchestră de corzi. Zic eu că o să fie o atmosferă foarte frumoasă." - Răzvan Stoica

"Suntem pentru a doua oară și ne face o deosebită plăcere să revenim de fiecare dată când suntem invitați pentru că este un public foarte cald și foarte receptiv la muzica pe care noi o interpretăm." - Andreea Stoica

Obișnuiți ai marilor scene internaționale și inițiatori ai unor proiecte inedite, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - pe scurt, Duo Stoica - au concertat alături de Kamerata Stradivarius cu un succes îndelung aplaudat. Singurul regret pentru mine, dar și pentru spectatori a fost acela că nu a putut fi găzduit de Amfiteatrul Antic, vremea nefavorabilă stricând planurile organizatorilor, aceștia fiind nevoiți să mute evenimentul la Casa de cultură "Boris Hristov". Sala generoasă găzduiește concerte, spectacole de teatru, operă și balet dar și seminarii și conferințe.

Într-o interpretare scânteietoare, specifică pentru Duo Stoica, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au prezentat alături de Kamerata Stradivarius un program atractiv. Prezentându-și demersul muzical, Răzvan Stoica a interpretat lucrări din creația lui Handel, Vivaldi, Pablo de Sarasate, Beethoven, Paganini și Astor Piazzolla. Acestea au alternat cu arii baroce din operele Minerva, Alcina, Iulius Caesar, Ariodante și Rodelinda de Handel și Castor et Pollux de Rameau. Pentru interpretarea acestor arii, Constantin Dobroykov - cel care a dirijat partea de operă a evenimentului - le-a invitat pe sopranele Vera Girginova, Mariyana Panova și Evgeniya Ralcheva. Cele trei cântărețe sunt posesoarele unor voci frumoase, mai mult decât atât, sopranele s-au dovedit specialiste în interpretarea muzicii baroce, lucru ce presupune atacuri precise, non-vibrato, agilitate vocală. Pot spune că am asistat la un eveniment special, în 25 iunie, la Casa de Cultură Boris Hristov din Plovdiv - în cadrul festivalului Opera Open, în care vedetele serii au fost cu siguranță violonistul Răzvan Stoica și a sa vioară Stradivarius.

Reportaj realizat de Jeanine Costache