Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 21 mai 2019

Publicat: miercuri, 22 Mai 2019 , ora 13.47

O violonistă în vârstă de 17 ani cu un important palmares îmbogățit în 2018 cu premiul I la Concursul Internațional de vioară "Cornelia Bronzetti" de la Câmpina. Zoriana Milyavska este numele violonistei din Ucraina invitată în cadrul seratelor de marți la sugestia Corneliei Bronzetti:

"Bănuiesc că va avea o evoluție foarte bună pentru că are niște plusuri. Să nu se consume uneori prea mult, dar, după aceea, la o adică, iese din ea o muzică frumos făcută, frumos cântată. N-am crezut-o cu atâtea calități la concurs... pentru că aici a fost o groază de amănunte de interpretare pe care le-a făcut superb. Și, cred că diversificându-se și repertoriul, pentru că acum, în afară de o sonată din baroc, restul erau piese... e un om care se implică. Bineînțeles că n-are cum să fie perfectă acum, dar va fi. "

În 21 mai, violonista Zoriana Milyavska a evoluat la Sala mică a Ateneului Român alături de pianista Kateryna Ulezko într-un program caleidoscop cuprinzând lucrări de: Jean-Marie Leclair, George Enescu, Henryk Wieniawski, Piotr Ilici Ceaikovski, Camille Saint Saens și o creație a ucrainianului Myroslav Skoryk. Un program dificil, studiat cu atenție în care a oferit surprize extrem de plăcute publicului, dar violonostei Cornelia Bronzetti, cea care a descoperit-o:

"Din punct de vedere muzical, mi-a făcut o surpriză foarte bună. Pentru vârsta asta, e un program foarte bun. N-aș fi vrut neapărat să vină și cu a doua sonată. Mi-a făcut surpriză și la piesele de virtuozitate, și la Enescu, și la piesa ucraineană, care bănuiesc că v-a plăcut grozav pentru că e foarte plină de temperament. Folclorul... sigur că se amestecă - sudul Ucrainei cu nordul României - și mi-a plăcut piesa."

Zoriana Milyavska este o tânără speranță a artei violonistice din Ucraina, vine dintr-o familie de muzicieni, afișeaza o tehnică bună, siguranță și temperament. Seara de 21 mai a stat sub semnul tinereții, cu stângăciile și emoțiile inerente unei prime apariții pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român.

Reportaj realizat de Jeanine Costache