Arhivă : Cronici Înapoi
AUDIO. Întâlnire a violonistului Alexandru Tomescu cu elevii Școlii 'Constantin Brâncuși'
Ambasadorul proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", violonistul Alexandru Tomescu s-a întâlnit astăzi cu elevii Școlii Gimnaziale "Constantin Brâncuși" din București. În prima zi a săptămânii de "Școală altfel", elevii din clasele V-VIII s-au adunat în sala de spectacole a școlii pentru a asculta recitalul oferit de Alexandru Tomescu și de partenera sa de scenă, harpista franceză Delphine Benhamou. Aceștia au interpretat câteva lucrări celebre din repertoriul de muzică clasică, rearanjate pentru duoul vioară-harpă, iar Alexandru Tomescu i-a captivat pe micii spectatori cu descrieri atractive. Evenimentul a fost, de fapt, o avanpremieră a Turneului Stradivarius de anul acesta, dedicat Sezonului Franța-România:
"M-am bucurat foarte mult să-i văd în număr atât de mare în această primă zi a săptămânii Școala altfel. Copiii sunt foarte deschiși, foarte sinceri în toate opiniile lor și a fost o plăcere, realmente.
Este vorba despre cea de-a XII-a ediție a Turneului Stradivarius. Le-am prezentat, în avanpremieră, câteva dintre piesele pe care le pregătesc împreună cu artista de la Paris Delphine Benhamou. Este vorba de un program dedicat preponderent muzicii franceze, aflat sub egida Sezonului româno-francez și a patronajului personal al Ambasadoarei Franței în România, turneu în care muzica pentru vioară și harpă se va întâlni cu dansul contemporan. Alături de noi, pe scenă, va fi și actorul Lari Giorgescu de la Teatrul Național din București. Vor fi 12 orașe de-a lungul întregii luni mai. Începem pe 9 mai la Cluj, iar la București vom fi pe 30 mai și 2 iunie." - ne-a spus Alexandru Tomescu.
Alături de momentele muzicale, cei mici au fost antrenați și într-un dialog pe tema muzicii clasice, condus de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică.
Cum a fost întâlnirea de astăzi cu copiii?
Cristina Comandașu: Eu sper să fi fost rodnică pentru că acesta a fost și scopul, nu neapărat să rămână cu ceva uluitor pentru moment, dar să fi plantat acea sămânță care mai departe să rodească. Acesta este rostul, de fapt, al Proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli, să punem acea sămânță, pentru că altfel, peste ani, n-o să mai avem ce crește. Și întâlnirea cu artistul în carne și oase cred că este fundamentală, așa că îi sunt foarte recunoscătoare și lui Alexandru Tomescu, și partenerei sale, harpista franceză care l-a însoțit pe scenă și care-l va însoți și în Turneul Stradivarius. Este important pentru acești copii!
După ce au fost invitați pe scenă să exploreze îndeaproape harpa, i-am întrebat pe copii dacă le-a plăcut recitalul și ce părere au despre proiectul Radio România Muzical Ascultă 5 minute de muzică clasică:
"Mi-a plăcut foarte mult. Mi se pare foarte frumos, mi se pare și foarte greu în același timp. A fost foarte relaxant și foarte potrivit pentru noi. N-am mai trăit așa ceva. Cred că sunt foarte multe ore de muncă în spate."
"În general, ascult muzică de Bach și Beethoven. Mi se pare chiar foarte util, deoarece trebuie să ne cunoaștem trecutul și așa copiii mai pot învăța câte ceva despre muzica clasică."
"Mi-a plăcut foarte mult cum au cântat. Eu fac pian de șapte ani și îmi place foarte mult muzica clasică. Ascult Bach, ascult Mozart, Beethoven."
Cât de util ți se pare ție proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică?
"Mi se pare foarte bun deoarece mulți copii din ziua de azi nu mai ascultă așa de multă muzică clasică și mi se pare că ne ajută la concentrare."
"Mi se pare destul de important să avem o deschidere la cultură și la cât mai multe activități de genul acesta. Și e important să vedem de unde a început totul."
Ecouri favorabile vin și din partea profesorilor, după cum ne transmite și Irina Stan, coordonatoarea proiectului pe București și cadru didactic la Școala Gimnazială "Constantin Brâncuși":
"Ne-am gândit, împreună cu doamna Comandașu, la faptul că în școala noastră, fiind implicată în acest proiect deosebit dedicat elevilor de toate vârstele, ar fi binevenit un astfel de concert, mai ales că mulți dintre copiii din școala noastră sunt iubitori ai genului de muzică clasică. Ni s-a părut o oportunitate deosebită un astfel de concert, unde copiii școlii noastre să-l poată vedea pe viu pe Alexandru Tomescu, într-un concert la care poate mulți dintre ei nu ar avea posibilități să ajungă. Cred că au fost impresionați atât de sunetul viorii, cât și de sunetul harpei."
Din 2014, Ascultă 5 minute de muzică clasică a devenit un program național în școlile românești, grație unui parteneriat semnat între Radio România și Ministerul Educației Naționale. Proiectul facilitează apropierea copiilor față de muzica clasică în cel mai simplu mod, prin audiția concretă a lucrărilor muzicale și a poveștilor însoțitoare, pe care le pune la dispoziție Radio România Muzical.